fallback

Петролът поскъпва след убийството на политическия лидер на "Хамас"*

Фючърсите върху West Texas Intermediate поскъпват с 1,15 долара до 75,88 долара за барел

09:30 | 31.07.24 г. 1

Цената на петрола се повишава в сряда, след като убийството на политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания засили напрежението в Близкия изток, но цените останаха под натиска на опасенията за слабото търсене в Китай, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 1,17 долара, или 1,5%, до 79,80 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 1,15 долара, или 1,5%, до 75,88 долара за барел.

Във вторник както Брентът, така и WTI поевтиняха с около 1,4%, затваряйки на най-ниските си нива от седем седмици насам.

Напрежението в Близкия изток се нажежи след съобщенията, че Хания е бил убит в Иран, според изявление на палестинската групировка „Хамас“ и доклад на иранската държавна медия от сряда.

Това стана ден след като израелското правителство заяви, че е убит най-високопоставеният военен командир на „Хизбула“ при въздушен удар по Бейрут във вторник в отговор на трансграничната ракетна атака срещу Израел в събота.

Последната атака бе извършена въпреки дипломатическите усилия на представители на САЩ и ООН да се предотврати голяма ескалация, която може да разпали обстановката в региона.

„Смятам, че всичко това със сигурност повишава вероятността за ескалация в Близкия изток“, посочи анализаторът на IG Тони Сикамор. Условията за възстановяване на цената на „черното злато“ в същото време са подходящи, добави той.

Все пак Брентът и WTI са напът да отчетат през юли най-голямата си месечна загуба от 2023 г. насам заради продължаващите опасения за перспективите пред търсенето в Китай и очакванията, че ОПЕК+ ще се придържа към сегашната си сделка за намаляване на производството и ще започне да оттегля част от съкращенията от октомври въпреки неотдавнашните резки спадове в цената на петрола.

Висши представители на държавите от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, водени от Русия, ще проведат онлайн заседание в четвъртък.

Забавянето на търсенето на горива в Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света и има най-силен принос за ръста на световното търсене, също натежа на петролните пазари.

Производствената активност в Поднебесната империя през юли се сви за трети пореден месец, показаха публикувани днес данни. Това поддържа възгледите, че Пекин ще трябва да предприеме повече икономически стимули, тъй като продължителната криза с недвижимите имоти и несигурността на пазара на труда забавят растежа.

В САЩ запасите от суров петрол, бензин и дестилати са намалели през миналата седмица, според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник.

Десетима анализатори, анкетирани от Ройтерс, смятат, че запасите от суров петрол са намалели средно с 1,1 млн. барела през седмицата до 26 юли. Официални данни ще бъдат оповестени по-късно днес.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още