fallback

Европейските борси отбелязаха ръст във вторник в очакване на лихвеното решение на Фед

Банковият сектор беше сред най-добре представилите се в Европа

20:39 | 30.07.24 г.

Европейските борси завършиха с ръст сесията във вторник, подкрепени от повишенията в редица сектори на пазара, дължащи се на силни отчети. Вниманието на инвеститорите е насочено конкретно към предстоящото решение на Федералния резерв за лихвите и последващите перспективи за паричната политика, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,5%, като банковият индекс в еврозоната се повиши с 1,2% и беше сред най-добре представилите се големи сектори в Stoxx 600.

Лондонският бетчмарк FTSE 100 не се вписа във възходящата тенденция и се понижи с 0,22% до ниво от 8274,41 пункта. Германският DAX напредна с 0,49% и завърши деня на равнище от 18 411,18 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,42% до ниво от 7474,94 пункта в края на сесията.

Книжата на Intesa Sanpaolo поскъпнаха с 3,5%, след като най-голямата италианска банка повиши перспективите за печалбата си и публикува по-силен отчет от очакванията. Тя сигнализира също за предстоящи допълнителни възнаграждения за инвеститорите.

Цената на акциите на Raiffeisen Bank International отбеляза ръст от 3,7%, след като австрийският кредитор надмина очакванията за печалбата си през второто тримесечие.

Секторът на строителството и материалите отчете повишение от 1,4%, като книжата на испанската строителна компания ACS поскъпнаха с над 4%, след като тя обяви ръст на нетната си печалба през първото тримесечие от 8%.

В макроикономически план икономиката на еврозоната е нараснала малко повече от очакванията през тримесечието до юни, но смесена картина и поредица от песимистични допитвания помрачават перспективите до края на годината.

Германската икономика се е свила неочаквано през второто тримесечие, след като избегна рецесия в началото на годината, ускоряването на инфлацията през юли показа продължаващите затруднения на най-голямата икономика в еврозоната.

Вниманието на инвеститорите тази седмица ще остане върху Федералния резерв, който завършва в сряда двудневното си заседание за определяне на лихвите, като инвеститорите очакват сигнал, че централната банка може да започне да намалява лихвените проценти през септември.

Английската централна банка също ще обяви новото си решение за паричната политика по-късно тази седмица.

Обратно на корпоративния фронт книжата на Novo Nordisk поскъпнаха с 1,4%, след като датският производител на лекарства против затлъсняване публикува изследване, което показа, че медикаментът Ozempic намалява усложнения за здравето, свързани с тютюна, сред пушещи пациенти с диабет от втори тип.

Цената на акциите на британската компания за управление на богатството St James's Place се повиши с 24,8% и тя оглави Stoxx 600, след като публикува шестгодишен план за намаляване на разходите и реформиране на услугите си.

Poste Italiane напредна с 4,3%, след като държавната компания за пощенски услуги повиши леко целта за печалбата си за цялата година, тъй като оперативната ѝ печалба намаля по-малко от очакванията през второто тримесечие

На обратния полюс книжата на британската Diageo поевтиняха с 5,1%, след като водещият в света производител на спиртни напитки предупреди, че предизвикателствата може да се запазят и през следващата година. Компанията не отговори на очакванията за печалбата си за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още