fallback

Мениджърите на "Градус" предлагат "замразяване" на дивидентите до края на 2026 г.

Цялостното обновяване и подобряване на ефективността на оборудването и сградния фонд плюс текущите инвестиции се оценява на 30-50 млн. лева за три години

10:51 | 30.07.24 г.

„Градус“ АД планира мащабна инвестиционна програма на стойност 30-50 млн. лева за тригодишен период. Дружеството смята да я финансира със собствени средства заради ръста на лихвите в световен план, поради което мениджърите предлагат да не се изплащат дивиденти до края на 2026 г., сочи съобщение, публикувано на сайта x3news.com.

„Предложението ще подкрепи бъдещото стабилизиране и ефективност на производствените процеси в групата и ще рефлектира положително в дългосрочните перспективи на „Градус“ и ползите за акционерите на компанията“, посочва се в съобщението.

Пред последната седмица компанията обяви серия от по-малки инвестиции в различни дъщерни дружества. С 1,5 млн. лева дружеството ще закупи товарни автомобили за птици и хладилни камиони.

До края на 2024 г. се очаква въвеждане в експлоатация на линия за разфасоване на месо, за което са платени 6,4 млн. лева. Направен е и ремонт на сграда, осъществена е газификация и е доставено оборудване за близо 1,2 млн. лева във връзка с угояването на бройлери.

Тригодишна инвестиционна програма

От „Градус“ искат да осъвременят оборудването в месодобива, да закупят нови системи за управление на фермите и тяхното централизиране, да повишат енергийната ефективност на сградния фонд и да въведат оптимизационни решения за намаляване на разходите за отопление и охлаждане. Компанията планира и газификация на всички бази.

Общата стойност на тези инвестиции се очаква да надхвърли 29 млн. лева, според оценките, направени на база проведените досега преговори с доставчици на оборудване, пише в съобщението. Заедно с обичайния размер на поддържащи инвестиции на групата това представлява минимален 3-годишен инвестиционен бюджет в размер на 30-50 млн. лева, оценяват мениджърите.

Мениджърският съвет на дружеството препоръчва програмата да се финансира със собствени средства заради динамиката на лихвите в световен мащаб и загубата на компанията от презапасяването със зърно от 2022 г., чиито ефекти се пренесоха и през 2023 г.

В тази връзка мениджърите смятат, че не е целесъобразно да се разпределя междинен дивидент през 2024 г., както и дивиденти до завършването на реализацията на инвестиционната програма, т.е. поне до края на финансовата 2026 г.

Финансови резултати на дружеството

За първото тримесечие на годината „Градус“ АД отчете рекордна консолидирана печалба за периода.

Компанията публикува индивидуален отчет за полугодието, според който приходите са за малко над 700 хил. лева при над 5,5 млн. лева за първата половина на миналата година. Голямата разлика е заради отчетен дивидент в размер на близо 5 млн. лева през миналата година.

За тази година все още не са начислявани дивиденти към компанията майка от дъщерните дружества, а почти всички приходи са от лихви, получени по свободните средства на дружеството. Общо 10 хил. лева са приходите от услуги.

Индивидуалните разходи на дружеството за периода януари-юни са за 589 хил. лева при 542 хил. лева година по-рано, като увеличението идва от разходите за външни услуги и за възнаграждения. Така компанията реализира индивидуална печалба в размер на 120 хил. лева при близо 5 млн. лева за същия период на миналата година.

Консолидираният отчет на производителя на пилешко месо ще бъде публикуван през август.

В последната година акциите на „Градус“ поевтиняват с близо 6%, а пазарната капитализация е малко над 353,2 млн. лева.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още