fallback

Европейските борси записват загуби на фона на разочароващи финансови отчети

Цената на петрола падна под нивото от 80 долара за първи път от началото на юни

19:44 | 29.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на европейските пазари затвориха на червена територия като търговията е под влияние на финансовите отчети. През цялата седмица се очакват данните за представянето на бизнеса през първото  полугодие, като през този сезон инвеститорите наказват по-лошо от обичайното компаниите, които се разминават с пазарните очаквания, пише CNBC.

Пазарите ще са насочат вниманието си и към заседанията на Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка, от които трябва да стане ясно какви са следващите стъпки по отношение на лихвите.

Stoxx 600 загуби 0,2% от стойността си и затвори първата сесия за седмицата на ниво от 511,79 пункта. Голяма част от секторите, част от индикатора, се понижиха, като автомобилните компании изтриха 1,35% от пазарната си капитализация. Сред големите губещи се нареди Heineken, чиито акции поевтиняха с над 10% до 81,50 евро за брой. Компанията не успя да се възползва от спортните събития и да увеличи продажбите всъзвучие с очакванията на пазара.

На обратния полюс обаче е Philips, кото добави почти 15% към пазарната си цена, след като публикува по-добри от очакваното данни за продажбите и печалбата си през последните месеци. Търговията затвори при цена от 27,21 долара за брой.

Германският DAX затвори при ниво от 18 720,67 пункта, което е спад от 0,53 на сто, докато френския САС 40 загуби 0,98% до 7443,84 пункта. Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 се повиши минимално с 0,08% до 8292,35 пункта.

Цената на петрола сорт "Брент" падна  под нивото от 80 долара за барел за първи път от 10 юни насам, пише Bloomberg. Причината е бавният икономически растеж на Китай в последните пет тримесечия, който свива търсенето на петрол. Все още суровината е с по-висока цена спрямо миналото лято заради политиката на ОПЕК+ за намаляване на добивите. Инвеститорите неглижираха опасенията за ескалация на конфликта между Израел и "Хизбула"

Към края на европейската сесия петролът поевтиня с над 1,6% и американският лек суров петрол (WTI) се търгуваше за 75,84 долара за барел. Европейският "Брент" достигна цена от 79,82 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0818 долара. Сотйността на британския паунд остава стабилна около 1,2852 долара за брой.

Цената на златото се понижи с 0,25% до точно 2375 долара за тройунция. Ценният метал остава близо до рекордния си пик в очакване на решенията на Ф едералния резерв и вероятността институцията да започне да сваля лихвите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още