fallback

Пазарите очакват със затаен дъх решението на Фед за паричната политика тази седмица

Очакват се и ключови данни за нивото на безработица в САЩ, както и решения от АЦБ и ЯЦБ

10:59 | 29.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предстоящата седмица ще даде нова порция яснота за паричната политика, тъй като Федералният резерв, Английската централна банка и Японската централна банка ще проведат заседания. В центъра на вниманието ще бъде и петъчният доклад за работните места в САЩ, както и още ключови отчети на водещите технологични компании, пише investing.com.

Ето какво ще се случи на пазарите през тази седмица:

Заседанието на Фед

В момента пазарите виждат 88% вероятност за намаляване на лихвените проценти през септември на фона на признаците за охлаждане на инфлацията и повишаване на равнището на безработица в САЩ, като тази седмица изявлението на председателя на Фед Джером Пауъл ще бъде в центъра на вниманието.

Федералният резерв, чиято среща ще приключи в сряда, иска да е сигурен, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%, преди да намали разходите по заемите. От юли миналата година Фед поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50%. От 2022 г. насам централната банка е повишила основната си лихва с 525 базисни пункта.

Работни места извън селскостопанския сектор

Изявлението на Фед в сряда ще постави под засилено внимание широко очаквания доклад за работните места извън селското стопанство на САЩ, който трябва да бъде публикуван в петък. Инвеститорите се опитват да преценят дали неотдавнашните признаци на охлаждане на пазара на труда са продължили през юли.

Анализаторите очакват икономиката на САЩ да е създала 177 хил. работни места през юли, което е по-слабо от отчетените 206 хил. през предходния месец. Очаква се равнището на безработица, което се повишаваше през всеки от последните три месеца, да се задържи на 4,1%.

Отчетите на големите технологични компании продължават

Публикуването на тримесечните отчети на големите технологични компании ще продължи през следващите дни и евентуални разочарования биха могли допълнително да разклатят пазарите.

Докладът на Microsoft се очаква във вторник, последван от този на Meta в сряда. Тримесечните данни за дейността на Apple и Amazon ще станат ясни в четвъртък.

Потенциално разочароващи цифри могат да разпалят отново притесненията, които предизвикаха съкрушително поевтиняване на американските акции в сряда, когато индексите S&P 500 и Nasdaq претърпяха най-лошия си ден от края на 2022 г. насам.

Огромният ръст на технологичните акции може да е поставил висока летва за техните резултати. Компанията майка на Google - Alphabet, чиито резултати бяха един от факторите за пониженията на Wall Street, всъщност отчете по-добри от очакваните приходи, но инвеститорите се опасяваха, че нарастващите разходи за инфраструктура за изкуствен интелект могат да свият маржовете, което доведе до поевтиняване на акциите с 5%.

Срещата на Английската централна банка

Заседанието на АЦБ ще се проведе в четвъртък, като инвеститорите са разделени по въпроса дали централните банкери ще намалят лихвите за първи път от 2020 г. насам.

Нивото на несигурност е по-високо от обичайното в навечерието на заседанието, тъй като ключови представители на централната банка не са говорили публично повече от два месеца поради правилата, свързани с подготовката на парламентарните избори във Великобритания на 4 юли.

Трейдърите могат само да гадаят дали неотдавнашната по-ускорена от очакваното инфлация на цените на услугите е достатъчна, за да попречи на финансовата институция да намали разходите по заемите от 16-годишния им връх от 5,25%.

Решението на Японската централна банка

В сряда приключва заседанието на ЯЦБ за определяне на разходите по заемите. Спекулациите относно перспективата за повишаване на лихвените проценти се засилват, след като водещи политически лидери, включително министър-председателят, намекнаха за необходимостта от нормализиране на паричната политика в краткосрочен план.

Въздействието на слабата йена върху разходите на домакинствата и бизнеса изглежда превръща валутния курс в централен въпрос за лидерския конгрес на управляващата Либералнодемократическа партия през септември. Фактът, че валутата възстанови стойността си спрямо долара с впечатляващите 10 йени от тридесетилетното дъно в началото на месеца, не попречи на някои очаквания за повишение на лихвите през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още