fallback

Петролът поскъпва заради опасенията от по-широк конфликт в Близкия изток*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 33 цента до 81,46 долара за барел

09:21 | 29.07.24 г.

Цената на петрола се повишава в понеделник, намалявайки загубата от миналата седмица, поради опасенията от разширяване на конфликта в Близкия изток след ракетния удар в окупираните от Израел Голански възвишения, за който Израел и САЩ обвиниха ливанската групировка „Хизбула“, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 33 цента, или 0,4%, до 81,46 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 23 цента, или 0,3%, до 77,39 долара за барел.

Миналата седмица Брентът загуби 1,8% от цената си, а WTI поевтиня с 3,7% заради намалялото търсене в Китай и надеждите за споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

В неделя кабинетът по сигурността на Израел упълномощи правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху да вземе решение за „начина и времето“ на отговор на ракетния удар в събота в Голанските възвишения, при който загинаха 12 юноши и деца.

Подкрепяната от Иран „Хизбула“ отрече да носи отговорност за нападението, което е най-смъртоносното в Израел или в анексирана от Израел територия, след нападението на палестинската войнствена групировка „Хамас“ на 7 октомври, довело до война в региона. Напрежението се разпространи на няколко фронта и рискува да прерасне в по-широк регионален конфликт.

Израел обеща ответни мерки срещу „Хизбула“ в Ливан, а в неделя израелски самолети удариха цели в Южен Ливан.

„Притесненията от ескалацията на напрежението в Близкия изток предизвикаха нови покупки, но печалбите бяха ограничени от продължаващите опасения за отслабване на търсенето в Китай“, коментира Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities.

През последните няколко седмици надеждите за прекратяване на огъня в Газа набираха скорост. Според запознати обаче Израел иска промени в плана за примирие и освобождаване на заложниците от „Хамас“, което усложнява сделката за спиране на деветмесечната война, която опустоши анклава.

Що се отнася до търсенето, публикуваните по-рано този месец данни, според които общият внос на мазут в Китай е спаднал с 11% през първата половина на 2024 г., породиха безпокойство относно по-широките перспективи за търсенето в азиатския гигант, най-големия вносител на суров петрол в света.

„Опасенията за търсенето остават ключов фактор, който оказва натиск върху цените на суровия петрол. Икономическият растеж в Китай се забави през второто тримесечие, а вътрешното потребителско търсене беше вяло“, заяви независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

Тя добави, че решението на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти и производственият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Китай са следващите ключови събития за пазарите, които се опитват да преценят траекторията на петролния пазар.

Междувременно миналата седмица американските енергийни компании добавиха петролни и газови платформи за втора поредна седмица, като увеличиха месечния брой с най-много от ноември 2022 г. насам, съобщи фирмата за енергийни услуги Baker Hughes в свой доклад в петък.

Пазарите следят и производителката на „черно злато“ Венецуела, след като избирателният орган на страната съобщи, че президентът Николас Мадуро е спечелил трети мандат с 51% от гласовете, въпреки че множество екзитполове сочеха победа на опозицията.

САЩ заявиха, че ще „калибрират“ политиката си на санкции спрямо Венецуела в зависимост от това как ще се развие ситуацията след изборите в страната членка от ОПЕК.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още