fallback

Втори мандат на Доналд Тръмп може да доведе до поевтиняване на петрола

Въпреки обещанието на бившия президент да засили американския добив на петрол, банките не очакват съществена промяна

21:40 | 26.07.24 г.

Според някои водещи банки на Wall Street втори мандат на бившия президент Доналд Тръмп на изборите в САЩ през есента може да доведе до понижаване на цените на петрола, пише Bloomberg.

Макар че обещанията на републиканския кандидат за увеличаване на производството на суров петрол в страната едва ли ще бъдат изпълнени, налагането на търговски мита от негова страна може да се отрази негативно на цените, посочват анализатори от Goldman Sachs и Citigroup в свои доклади.

Ако тарифите засегнат сериозно световната икономика, това може да доведе до спад на цените с до 11-19 долара за барел през следващата година, пишат анализаторите на Goldman Sachs, заедно с ръководителя на отдела за петролни проучвания Дан Струйвен. Според тях преизбирането на Тръмп би създало „рискове от понижаване“ на очаквания диапазон на цената на суровия петрол от 75 до 90 долара за барел.

Икономистите на банката са разгледали сценарий, при който потенциалният държавен глава налага повсеместно мито от 10% върху всички вносни стоки, което провокира ответни налози в същия размер от други държави. По-рано Тръмп заяви, че може да се насочи към Китай с нови мита, вариращи от 60% до цели 100%.

И двете банки добавят уговорката, че кандидатът за президент може да подкрепи цените на „черното злато“ и ако поднови репресиите срещу иранския износ, въведени през предишния му мандат. В първия си мандат той използва стратегията на „максимален натиск“ в опит да предоговори ядрения пакт с Техеран, който в крайна сметка се провали.

Според прогнозите на Goldman Sachs иранският добив би могъл да намалее с около 1 млн. барела дневно, или почти една трета, при евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Въпреки това други износители от ОПЕК+ вероятно ще се опитат да запълнят тази празнина, ограничавайки ръста на цените на „черното злато“ до около 9 долара за барел.

Въпреки обещанието на Тръмп да засили американския добив на петрол, банките предвиждат слабо съществено въздействие върху продукцията, която вече е на рекордни нива.

Според Citigroup най-вероятните варианти биха включвали увеличаване на лизинга и търговете за площи, както и отмяна на всяка забрана за отдаване под наем на Националния петролен резерв в Аляска.

„Въпреки че Доналд Тръмп изглежда има по-благоприятна за петрола и газа програма от кандидата на демократите, непосредственото му въздействие върху физическите пазари вероятно ще бъде ограничено“, заявиха от банката.

По-рано тази година Citigroup прогнозира, че победата на Тръмп ще засили доверието на банката в понижаването на цените до 60 долара за барел през 2025 г. Обратно, през януари анализаторите на Sanford C. Bernstein прогнозираха, че цените на петрола могат да се засилят при управление на републиканеца, ако той ограничи доставките от Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още