fallback

Японският индекс Nikkei се понижи за осми пореден ден

Това се случи на фона на по-широк ръст на пазарите в Азиатско-Tихоокеанския регион

11:27 | 26.07.24 г.

Азиатско-тихоокеанските пазари показаха признаци на възстановяване в петък, след като в четвъртък някои индекси в региона достигнаха най-ниското си ниво от месеци насам, предаде CNBC.

Все пак японският индекс Nikkei 225 беше най-забележителният случай, като увеличи загубите си за осми пореден ден до 37 667,41 пункта, което представлява спад от 0,53%. Широкият показател Topix се понижи с 0,38% и затвори на ниво от 2699,54 пункта, което е най-ниското му ниво от 26 април.

Акциите на производителят на чипове Renesas Electronics поевтиняха за втори пореден ден, спадайки в петък с над 5%. Така цената на акциите на компанията достигна най-ниското си ниво от април насам.

Нетната печалба на Renesas за първата половина на годината се свива с 29%. Президентът на компанията Хидетоши Шибата е признал, че фирмата „е преценила погрешно търсенето на промишлено оборудване“.

За разлика от повечето японски компании финансовата година на Renesas започва на 1 януари. Пониженията вчера доведоха до изтриване на 760 млрд. йени (4,9 млрд. долара) от пазарната ѝ капитализация в рамките на един ден.

Някои японски производители на автомобили също отбелязаха спад, като акциите на Nissan поевтиняха с 3,88%, след като автомобилният производител обяви разочароващи резултати за първото си тримесечие, приключило на 30 юни. Оперативната печалба на компанията се срива с над 99% на годишна база, а нетната печалба - със 72,9 на сто.

Отделно от това Ройтерс съобщи, че Honda ще затвори завод в Китай и ще спре производството в друг завод, като възнамерява да започне да произвежда повече електрически автомобили. Акциите на компанията изтриха 0,28% в петък.

В Азия трейдърите оцениха и данните за инфлацията в японската столица Токио през юли, които се считат за водещ индикатор за тенденциите в страната. Общата инфлация в града леко се е забавила до 2,2% през този месец от 2,3% през май. Основната инфлация, която изключва цените на пресните храни, остава непроменена и в унисон с очакванията на ниво от 2,2%.

Така нареченият „базисен“ темп на инфлация, който изключва волатилните цени на пресните храни и енергоносителите и се следи по-внимателно от Японската централна банка, се е забавил от 1,8% на 1,5%.

Йената също е фокус на вниманието, след като през изминалата седмица тя рязко се засили спрямо зелените пари. В момента валутата се търгува на ниво 153,9 йени за долар.

Тайвански претеглен индекс Taiex отстъпи с 3,29% и приключи на ниво от 22 119,21 пункта. Днес борсата в страната възобнови търговията, след като беше затворена за два дни поради приближаването на тайфуна „Геми“.

Акциите на Hon Hai Precision Industry - известна като Foxconn в международен план, и производителят на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company поевтиняха съответно 4,71% и 5,62%.

Хонконгският индекс Hang Seng напредна с 0,34%, а показателят CSI 300 в континентален Китай затвори с 0,29% по-високо на ниво от 3409,29 пункта.

Южнокорейският показател Kospi се повиши с 0,78 на сто и приключи борсовата сесия на ниво от 2731,9 пункта, възстановявайки се от шестседмично дъно, а измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq отбеляза минимален ръст на ниво от 797,56 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,76% и завърши деня на ниво от 7921,3 пункта.

По-рано днес Сингапурската централна банка обяви, че ще запази паричната си политика без промяна и запази параметрите си за обменния курс на сингапурския долар. За разлика от повечето икономики Сингапур не използва лихвените проценти за контрол на паричната си политика, а предпочита да използва настройките на валутния курс, за да контролира силата на валутата си.

В четвъртък в САЩ трейдърите продължиха да се отдръпват от технологичните пазари, като широкият пазарен показател S&P500 и технологичният измерител Nasdaq Composite се понижиха съответно с 0,51% и 0,93%. В същото време индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още