fallback

Цената на петрола отбелязва спад за трета поредна седмица*

През последните 3 седмици Брентът и WTI поевтиняват с около 5%

09:39 | 26.07.24 г.

Цената на петрола леко се повишава в петък, но върви към спад за трета поредна седмица поради слабото търсене в Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, и очакванията за споразумение за прекратяване на войната в Газа, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за септември поскъпват с 12 цента, или 0,2%, до 82,49 долара за барел, а върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за септември - с 13 цента, също с 0,2%, до 78,41 долара за барел.

Повишенията в петък и четвъртък, които се дължат главно на данните, показващи, че икономиката на САЩ е нараснала с по-бърз от очаквания темп през второто тримесечие, са помрачени от по-широките спадове през последните седмици.

През последните 3 седмици бенчмарковете поевтиняват с около 5%. Брентът се търгува с незначително понижение тази седмица, докато WTI поевтиня с над 2%.

Данни от тази седмица показаха, че търсенето на „черно злато“ в Поднебесната империя е спаднало с 8,1% до 13,66 млн. барела на ден през юни, което предизвика опасения за потреблението, смятат анализаторите от ANZ Research.

Цените се понижиха и от надеждата за край на войната в Газа. В четвъртък вицепрезидентът на САЩ Камала Харис оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да помогне за постигането на споразумение за прекратяване на огъня, което да облекчи страданията на палестинските граждани, като зададе по-строг тон от президента Джо Байдън.

Прекратяването на огъня е предмет на преговори от месеци. Представители на САЩ смятат, че страните са по-близо от всякога до споразумение за шестседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването от страна на „Хамас“ на жени, болни, възрастни и ранени заложници.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още