fallback

Цената на медта се срина под прага от 9 хил. долара за тон

Песимизмът по отношение на перспективите за търсенето в световен мащаб нарастват

10:01 | 25.07.24 г.

Цената на медта се понижи и падна под прага от 9000 долара за тон за първи път от началото на април насам заради нарастващия песимизъм по отношение на перспективите за търсенето в световен мащаб и особено в Китай, предаде Bloomberg.

Индустриалният метал е поевтинял с около една пета спрямо рекордната си цена от средата на май. Индексът LMEX Metals, който проследява шестте основни цветни метала на Лондонската борса за метали, спадна до най-ниското си ниво от началото на април.

Песимизмът по отношение на траекторията на растежа в Поднебесната империя се задълбочи, след като Третият пленум - ключова среща на представители на Комунистическата партия - през миналата седмица не успя да осигури стимулите, които биха подкрепили търсенето на метали. Медта поевтиня дори след като Китайската централна банка в четвъртък намали едногодишния лихвен процент по заемите, само няколко дни след като намали друг лихвен процент, в опит да съживи икономиката.

Цената на медта падна под 9000 долара за тон. Изображение: Bloomberg

„Опасенията около глобалния растеж остават и това може да доведе до голямо понижение на цената на медта“, коментира Гонг Минг, анализатор в Jinrui Futures. Все пак цената може да се задържи около 8900 долара, тъй като се очертават рискове, свързани с предлагането, добави Минг, визирайки вероятността за съкращения на производството в Китай.

Към 11:00 часа местно време в Шанхай медта поевтиня с 1,6% до 8963 долара за тон. Цинкът поевтиня с 1,7%, а алуминият - с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още