fallback

Петролът поевтинява заради слабото търсене в Китай*

Цената на фючърсите на сорта Брент за септември се понижава с 63 цента

09:42 | 25.07.24 г.

Цената на петрола се понижава в четвъртък, тъй като опасенията за слабото търсене в Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, и очакванията за приближаващо споразумение за прекратяване на огъня в Близкия изток натежаха върху повишенията от предходната сесия след намаляване на запасите в САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за септември поевтиняват с 63 цента, или 0,8%, до 81,08 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за септември се понижава с 63 цента, или 0,8%, до 76,96 долара за барел.

И двата бенчмарка се установиха на по-високи нива в сряда, прекъсвайки няколко последователни сесии на спад, след като Администрацията за енергийна информация съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3,7 млн. барела през миналата седмица.

Запасите от бензин в САЩ са по-малко с 5,6 млн. барела, в сравнение с очакванията на анализаторите за намаление с 400 хил. барела. Запасите от дестилати са се понижили с 2,8 млн. барела при очаквания за увеличение с 250 хил. барела.

„Въпреки намаляването на запасите от суров петрол и бензин в САЩ инвеститорите останаха предпазливи по отношение на отслабващото търсене в Китай, а очакванията за напредък в преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ увеличиха натиска върху цената“, заяви Хироюки Кикукава, президент на NS Trading.

Според правителствени данни през тази година вносът на „черно злато“ и работата на рафинериите в Китай са с тенденция към понижение спрямо 2023 г. поради по-слабото търсене на горива на фона на забавения икономически растеж.

Спадовете на фондовите пазари в САЩ също намалиха апетита на трейдърите, добави Кикукава. И трите основни индекса на Wall Street завършиха борсовата сесия в сряда с понижения.

В Близкия изток усилията за постигане на споразумение за прекратяване на войната в Ивицата Газа между Израел и групировката „Хамас“ съгласно плана, очертан от президента на САЩ Джо Байдън през май и с посредничеството на Египет и Катар, набраха скорост през последния месец.

„Ако преговорите за прекратяване на огъня в Близкия изток напреднат, американските акции продължат да се понижават, а китайската икономика остане вяла, цените на петрола може да паднат до нивата от началото на юни“, смята Сатору Йошида, анализатор на суровини в Rakuten Securities.

Освен това липсва яснота относно намаляването на лихвените проценти в САЩ, посочва анализаторът от Phillip Nova Приянка Сачдева, която не очаква силно търсене, като се има предвид, че икономическото възстановяване на Поднебесната империя е слабо.

Според проучване на Ройтерс сред икономисти се очаква Федералният резерв на САЩ да намали лихвите само два пъти тази година - през септември и декември, тъй като устойчивото потребителско търсене в САЩ оправдава предпазливия подход въпреки забавянето на инфлацията.

По-ниските лихвени проценти би трябвало да стимулират икономическия растеж, което ще доведе до по-голямо потребление на петрол.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още