fallback

Индексите на Wall Street потъват след разочароващите отчети на Tesla и Alphabet*

Технологичният измерител Nasdaq Composite спада с 1,8%

17:33 | 24.07.24 г. 1

Индексите на Wall Street се понижават в сряда, тъй като трейдърите са разочаровани от тримесечните отчети на Alphabet и Tesla, предава CNBC.

Технологичният измерител Nasdaq Composite спада с 1,8%, а широкият показател S&P 500 се понижава с 1,1%. Индексът на сините чипове Dow Jones губи 152 пункта, или 0,4 на сто.

Акциите на компанията майка на Google - Alphabet, поевтиняват с повече от 4%. Въпреки че технологичният гигант отчете по-добри резултати в някои аспекти, приходите от реклама в YouTube спаднаха под оценката на икономистите. Междувременно акциите на Tesla поевтиняват с повече от 10% заради по-слаби от очакваното резултати и 7% спад на приходите от продажби на автомобили на годишна база.

Акциите на другите технологични гиганти са надолу в унисон с тези на Alphabet и Tesla. Книжата на Nvidia и Meta Platforms поевтиняват с по над 3%, а тези на Microsoft - с 1 на сто.

Отчетите на тези компании представляват особен интерес за Wall Street, тъй като тази малка група е основният двигател на възхода на американската фондова борса тази година.

Иначе засега сезонът на отчетите в САЩ като цяло започва силно. Повече от 25% от компаниите в състава на S&P 500 вече отчетоха приходите си за второто тримесечие, като около 80% надхвърлиха очакванията, според данни на FactSet.

Инвеститорите до голяма степен оценяват вероятността Федералният резерв да намали лихвените проценти на заседанието си през септември. В съчетание с нарастващата увереност в мекото приземяване пазарът продължи ралито си, като през последните седмици чувствителните към лихвените проценти сектори, като например компаниите с малка пазарна капитализация и промишлените предприятия, отбелязаха ръст на цените на акциите.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 4,242%, а тази по 30-годишните - до 4,495%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,21% до 104,23 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент псокъпват с 0,8% до 81,66 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 1,03% до 77,75 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,7 на сто и се търгува на цена от 2424,1 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още