fallback

Азиатските пазари са в отстъпление след данните от Япония и Австралия

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,1%, обръщайки по-ранната тенденция към ръст

12:16 | 24.07.24 г.

Азиатско-тихоокеанските пазари регистрираха предимно понижения в сряда, докато трейдърите оценяваха данните за бизнес активността през юли от Япония и Австралия, предаде CNBC.

Акциите на технологичните и електромобилните компании в региона до голяма степен поевтиняха, след като американските технологични гиганти Alphabet и Tesla публикуваха отчетите за приходите си за второто тримесечие на годината. Компанията за производство на електромобили на Илон Мъск не успя да отговори на прогнозите на икономистите.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,1%, обръщайки по-ранните си печалби, докато показателят CSI 300 в континентален Китай спадна с 0,63% до двуседмично дъно от 3418,16 пункта.

Акциите на Li Auto поевтиняха с 4%, докато тези на аналогичните компании Nio и Xpeng са надолу с над 5 на сто.

Тайванската компания Hon Hai Precision Industry - известна в международен план като Foxconn, ще инвестира 1 млрд. юана (138 млн. долара) в нова бизнес централа в Китай, съобщи Ройтерс.

Борсовата сесия в Тайван днес беше преустановена поради приближаващия тайфун „Геми“.

Японският индекс Nikkei 225 отстъпи с 1,11% и затвори на ниво 39 154,85 пункта, отбелязвайки едномесечно дъно.

Бенчмаркът бе повлиян от акциите на компаниите за комунални услуги и недвижими имоти, докато широкият показател Topix изостана с 1,42% и приключи на ниво от 2793,12 пункта. Експресните данни на банка au Jibun днес показаха, че бизнес активността в Страната на изгряващото слънце се е върнала към растеж.

Комбинираният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в Япония за юли възлезе на 52,6 пункта спрямо 49,7 пункта през юни. Това е знак за стабилен растеж сред фирмите в частния сектор.

Във вторник производителят на автомобили Toyota съобщи, че ще изкупи обратно акции за 806,85 милиарда йени (5,17 млрд. долара) от своите книжа от големи японски банки и застрахователи, включително Tokio Marine, Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group. Компанията заяви, че това е част от „продължаващите усилия за намаляване на кръстосаното притежание на акции с цел изграждане на икономичен баланс. След новината акциите на Toyota поскъпнаха с 0,13%.

Южнокорейският показател Kospi се понижи с 0,56% до 2758,71 пункта. Измерителят на компании с малка капитализация Kosdaq се повиши с 0,26 на сто и завърши на ниво 814,25 пункта, като това е единственият основен азиатски бенчмарк на положителна територия.

В рамките на днешната борсова сесия акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 2,26%. Южнокорейската компания все още се бори със стачката на най-големия си работнически синдикат, като преговорите във вторник не дадоха резултат, според Националния синдикат на Samsung Electronics, в който членуват около 30 хил. души.

Отделно от това Ройтерс съобщи, че гигантът в областта на производството на чипове Nvidia е одобрил чипове на Samsung за използване в процесор за китайския пазар.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 остана без съществена промяна на ниво 7963,7 пункта, след като активността в частния сектор в страната се разшири с по-бавни темпове през юли, а съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) спадна до шестмесечно дъно на ниво 50,2 пункта в сравнение с 50,7 пункта през юни по данни на Juno Bank.

Във вторник в САЩ широкият пазарен показател S&P 500 се понижи с 0,16% и затвори на ниво от 5555,74 пункта, ден след като отбеляза най-доброто си представяне от повече от месец.

Технологичният измерител Nasdaq Composite се понижи с 0,06%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 0,14 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още