fallback

Започва процедурата по преобразуване на "Шелли груп" в европейско дружество

Подготовката за преобразуването беше одобрена от акционерите на извънредно общо събрание в края на 2023 г.

10:57 | 24.07.24 г.

Съветът на директорите на „Шелли груп“ АД е одобрил план за преобразуване на компанията в европейско дружество (SE), регистрирано в България, съобщават от компанията.

Подготовката за преобразуването беше одобрена от акционерите на извънредно общо събрание, което се проведе на 18 декември 2023 г., припомнят от компанията.

Акционерите ще проведат още едно гласуване във връзка с преобразуването в края на тази година, допълва се в съобщението.

Европейското дружество, или SE (Societas Europea), е вид публично дружество с ограничена отговорност, което позволява управляване на бизнеса в различни европейски държави съгласно единен набор от правила. При създаването на европейско дружество е по-лесно да се реорганизират дейностите под една европейска марка и да се управляват, без да се създава мрежа от дъщерни дружества.

Основно изискване за една компания да създаде европейско дружество е регистрираното и главно управление да са в една и съща страна от ЕС, да има присъствие и в други държави от ЕС, както и да е с минимален записан капитал от 120 хил. евро.

След преобразуването името на компанията ще се промени на „Шелли груп ЕД“, без да се правят други промени, според документа за преобразуване, публикуван на сайта на компанията.

Преобразуването ще бъде отразено и в устава на компанията.

Акциите на „Шелли груп“ поскъпват със 143% в последната година, а пазарната капитализация достига над 669,9 млн. евро (над 1,3 млрд. лева).

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още