fallback

Могат ли днешните технологични титани да водят пазарите и утре?

Предвид скоростта, с която технологиите и икономиката се променят, това предполага, че лидерите от последното десетилетие може да не останат такива през следващото

07:40 | 25.07.24 г. 3

През последните няколко години няколко компании с голяма пазарна капитализация доминират при възвращаемостта на пазара. Въпросът е дали тази доминация ще продължи и дали едни и същи компании ще останат лидери.

Това е интересен въпрос. Броят на публично търгуваните компании в САЩ намалява заради сливания и придобивания, фалити, изкупувания с ливъридж и частен капитал, пише Investing.com. Например Twitter (сега X) беше публично търугвана компания, преди Илон Мъск да я придобие и да я свали от пазара.

С намаляването на броя на публично търугваните компании има по-малко възможности за инвестиции, а капиталът, насочен към пазарите, расте. Такъв е случаят най-вече с големите институционални инвеститори, които трябва да разположат големи количества капитал за кратки периоди. Тъй като почти 40% от компаниите в индекса Russell 2000 в момента са непечеливши, изборът е още по-ограничен.

Концентрацията на пазарната капитализация в няколко имена не е нещо ново за пазарите. През 60-те и 70-те години на миналия век съществува Nifty 50. Края на 90-те бяха дотком любимците като Cisco Systems. Днес са компаниите от сферата с изкуствения интелект – Nvidia влезе в списъка с компании с голяма пазарна капитализация през 2024 г.

Инвеститорите обаче трябва да решат дали Microsoft, Apple, Google и Amazon ще останат лидери през следващото десетилетие. Точно както AT&T и General Motors някога бяха любимците на Wall Street, днешните технологични акции може да се превърнат в реликви от миналото.

Ръст на печалбите

Един основен определящ фактор за отговора на този въпрос е растежът на приходите. Както трябва да е очевидно, инвеститорите са готови да плащат по-високи цени, когато корпоративните печалби растат.

Проблемът е, че през 2023 г. целият ръст на печалбите идва от топ 7 на компаниите на индекса с „мегаголяма капитализация“. Без тези седем компании останалите от индекса S&P 500 биха реализирали спад на печалбите. Това вероятно би довело до по-разочароващ пазарен резултат.

Трябва да се отбележи, че макар анализаторите са оптимисти, че ръстът на печалбите на останалите 493 компании от индекса ще се ускори до края на 2024 г., на фона на забавянето на икономиката данните вероятно отново ще са разочароващи.

През следващото десетилетие компании като Microsoft, Apple и Alphabet ще се изправят пред предизвикателството да увеличават приходите си достатъчно бързо, за да поддържат темповете. Като се има предвид, че Nvidia е сравнително млада компания в бързо развиваща се индустрия, тя успя да увеличи рязко приходите, за да поддържа по-високи коефициенти на оценка.

Apple обаче, една много зряла компания, не може да увеличи приходите си с толкова висок темп. Ето откъде идва аксиомата на Wall Street „Дърветата не растат до небето“. При инвестирането това описва опасността от зреещи компании с висок темп на растеж. В някои случаи компания с експоненциален темп на растеж ще постигне висока оценка въз основа на нереалистичното очакване, че растежът ще продължи със същия темп, докато компанията става по-голяма.

Например, ако една компания има приходи за 10 млрд. долара и темп на растеж от 200%, лесно е да се прогнозира, че тя ще постигне приходи от 100 млрд. в рамките на няколко години. Въпреки това, колкото по-голяма става една компания, толкова по-трудно става постигането на висок темп на растеж. Например фирма с пазарен дял от 1% може бързо да достигне 2%. Когато една фирма има 80% пазарен дял, удвояването на продажбите изисква разрастване на пазара или навлизане на нови пазари, където компанията не е толкова силна. Освен това компаниите са склонни да стават по-малко ефективни и иновативни, докато растат, поради липса на икономии от мащаба.

Поради тази причина много от днешните най-претеглени по пазарна капитализация акции може да не са същите след десетилетие. Точно както AT&T е реликва от вчерашната „нова технология“, това може да се случи с Apple след няколко години.

Въздействие на пасивното инвестиране

През последните две десетилетия възходът на пасивното инвестиране е друга интересна промяна на финансовите пазари.

Както посочихме по-горе, топ 10 компании с мегакапитализация в индекса S&P 500 формират повече от една трета от индекса. С други думи, ръст от 1% при тези топ 10 компании е съизмерим като влияние с ръст от 1% на останалите 90%.

Тъй като инвеститорите се насочват към пасивното инвестиране чрез борсово търгувани фондове (ETF), тези фондове трябва да купят акции на всички основни компании. Като се имат предвид масивните потоци в ETF през последната година и последващите потоци в топ 10 акции, миражът на пазарна стабилност не е изненадващ и е нож с две остриета, често пренебрегван от инвеститорите.

Например, ако приемем, че Tesla е имала 5% тежест в индекса S&P 500, преди Nvidia да влезе в топ 10 на компаниите по пазарна капитализация, заради бързия ръст на Nvidia тежестта на Tesla се измества. Следователно всички индексни фондове, мениджъри на пасивни фондове, мениджъри на портфейли и т.н. трябваше да увеличат теглата си в Nvidia и да намалят тези на Tesla.

В бъдеще, каквото и следващото поколение компании да спечели благоволението на Wall Street, настоящите лидери може да изпаднат от топ 10, тъй като пасивните потоци ще изискват продажби, за да се купят повече акции на утрешните лидери.

Обратно изкупуване на акции

И накрая - обратното изкупуване на корпоративни акции, което се очаква да достигне и дори да надмине 1 трлн. долара тази година, също ще натежи на сегашните пазарни лидери. Причината е, че най-големите компании с пари за изпълнение на големи програми за милиарди долари, като Apple, Microsoft, Alphabet и Nvidia, доминират обратното изкупуване. Например само Apple ще формира над 10% от обратното изкупуване през 2024 г.

Ако не разбирате значението на обратното изкупуване на акции за поддържане на текущото господство на пазара на най-големите компании, изчисленията показват, че от 2000 г. насам корпорациите осигуряват 100% от цялото нетно закупуване на собствен капитал. Следователно не би трябвало да е изненадващо, че има висока корелация между приливите и отливите на обратното изкупуване на корпоративни акции и пазарното представяне.

Така че, докато корпорациите остават най-добрите купувачи на техните акции, господството на компаниите с мегаголяма капитализация ще продължи.

Разбира се, има достатъчно причини, поради които обратните изкупувания могат да пресекнат – промени в данъчния кодекс, което да направи процедурата твърде обременителна, рецесия или друго кризисно събитие, което да накара компаниите да заемат отбранителна позиция, и др. Евентуална отмяна на програмите за обратно изкупуване може сериозно да ограничи пазарното господство на настоящите пазарни лидери.

Текущото господство на най-големите компании с мегаголяма капитализация не е изненадващо. Те съставляват по-голямата част от ръста на печалбите и приходите на индекса S&P 500 и привличат най-големите купувачи на акции. Предвид скоростта, с която технологиите и икономиката се променят, това предполага, че лидерите от последното десетилетие може да не останат лидери през следващото. Онези, които купуват акции днес при някои от най-екстремните оценки, които сме виждали, и очакват тези акции да доминират през следващото десетилетие, могат да останат разочаровани. Историята ни е научила, че късогледият подход към инвестирането води до много лоши резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още