fallback

S&P 500 се покачва леко в очакване на ключови икономически данни*

Около 20% от компаниите от състава на индекса вече са публикували резултати за второто тримесечие

17:29 | 23.07.24 г.

Широкият пазарен показател S&P 500 се повишава във вторник, като трейдърите очакват тримесечните отчети на големите компании, след като бенчмаркът отбеляза най-добрия си ден от повече от месец, предава CNBC.

Той нараства с 0,1 на сто, заедно с технологичния измерител Nasdaq Composite. Индексът на сините чипове Dow Jones добавя 20 пункта.

Инвеститорите оценяват последните публикувани отчети за второто тримесечие, като след края на борсовата сесия се очаква да бъдат представени тримесечните доклади на Alphabet, компанията майка на Google, както и на Tesla. Те ще дадат първи насоки за това как са се представили водещите технологични компании през второто тримесечие на годината.

General Motors вече публикува резултатите си за второто тримесечие, които с лекота надминаха очакванията на анализаторите и акциите на компанията поскъпват с 4 на сто. Докладът на UPS обаче не оправда прогнозите на анализаторите, което доведе до срив на акциите с повече от 12%.

Сезонът на отчетите започва със силен старт. Около 20% от компаниите от S&P 500 вече са публикували резултати за второто тримесечие, като 80% от тях са надминали очакванията, показват данните на FactSet.

Днешните движения следват печеливш ден на Wall Street, като в понеделник технологичните акции се възстановиха след разпродажбите от миналата седмица. Фокусираният върху компаниите с малка пазарна капитализация показател Russell 2000 също напредна в понеделник, увеличавайки печалбата си от миналата седмица. Това се разглеждаше като знак, че трейдърите прехвърлят пари към тази група от големите технологични компании, които отбелязаха огромни печалби през тази година.

Пренасочването към малките капитали идва и в момент, когато инвеститорите са все по-обнадеждени, че Федералният резерв скоро ще започне да понижава лихвените проценти - ход, който се смята за особено полезен за по-малките и по-циклично ориентирани компании.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,238%, а тази по 30-годишните - до 4,462%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,2% до 104,52 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 1,12% до 81,48 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 1% до 77,4 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,42 на сто и се търгува на цена от 2404,8 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още