fallback

Пазарен обрат: Ще се пренасочат ли инвеститорите към по-малките компании?

Анализаторите се насочват към корпоративните резултати като индикатор, който би показал дали дружествата с малка капитализация излизат от блатото на загубите

07:35 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Фондовият пазар буквално се обърна с главата надолу заради групата технологични акции, известни като „Великолепната седморка“.

Инвеститорите са още по-фокусирани от обикновено върху корпоративните печалби, докато се опитват да предвидят какво следва за пазарите, пише Wall Street Journal.

Индексът на по-малките акции Russell 2000 победи S&P 500 през седемте дни до сряда с най-голям марж за този период от 1986 г., според данни на Dow Jones. Междувременно индексът Russell 1000 Value отчете най-голямата си преднина пред съпоставимия му индекс, съставен от големи акции, от април 2001 г., след спукването на дотком балона.

Много от инвеститорите са озадачени какво стои зад този обрат. Дали се касае за промяна на прогнозите за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв, или за очакванията Доналд Тръмп да се върне в Белия дом? Или пък търговията с технологични акции е станала твърде активна?

Съобщението на президента на САЩ Джо Байдън в неделя, че няма да се кандидатира за преизбиране, увеличи несигурността и обеща да пренасочи вниманието на пазара към президентската кампания. Сега инвеститорите се опитват да предвидят дали пренареждането на печелившите и губещите е просто проблясък в епохата на технологичен възход, или в действителност е в ход устойчива промяна.

Индексът на малките компании се повиши с 1,7% през изминалата седмица, разширявайки напредъка си за 2024 г. до 7,8%, докато S&P 500 спадна с 2%, намалявайки печалбата си до 15%.

Тъй като Федералният резерв продължава да поддържа лихвите по-високи тази година, инвеститорите се втурнаха към считаните за по-безопасни компании с голяма пазарна капитализация, тъй като са по-способни да издържат на икономически сътресения. Някои от същите тези компании бяха подготвени да се възползват от потенциално трансформиращия напредък в областта на изкуствения интелект.

Междувременно трейдърите гледаха с недоверие към акциите на по-малките и по-циклични компании, които обикновено са уязвими към по-високи разходи за финансиране и към риска повишенията на лихвените проценти на централната банка да насочат икономиката към рецесия.

Междувременно на 11 юли беше публикуван изненадващо мек доклад за инфлацията, който промени всичко. Въпреки че инвеститорите отдавна очакват Фед да започне да намалява лихвите, данните показват, че процесът е по-вероятно да започне през септември. Заради очакването, че намаленията на лихвите скоро започват, инвеститорите намаляват печелившите си залози върху технологиите и се насочват към онези части от пазара, които ще бъдат стимулирани при спад на лихвените нива.

„Кой печели, когато лихвите падат? Отговорът е - тези, които пострадаха най-много, когато лихвите се повишиха, и това са основно по-слабите играчи“, казва Рахил Сидики, старши инвестиционен стратег в Neuberger Berman.

Когато Фед започна своята кампания за повишаване на лихвените проценти през март 2022 г., доходността по референтните 10-годишни съкровищни ​​облигации на САЩ, които оказват влияние върху разходите по заеми в цялата икономика, беше около 2,2%. През следващите месеци Фед повиши лихвите и това повиши и доходността – тя надхвърли 5% по тези книжа през октомври 2023 г. за първи път от 16 години.

След това доходността падна, тъй като инвеститорите започнаха да очакват намаления на лихвените проценти, но през 2024 г. отново се повиши заради упоритата инфлация. В момента показателят стои твърдо над 4%.

Друга сила, действаща на пазарите: нарастващите очаквания, че Доналд Тръмп ще се върне в Белия дом след президентските избори в САЩ през ноември. Втори мандат на Тръмп увеличава шансовете за намаляване на данъците и облекчаване на регулациите.

За да се задържи новата тенденция на пазара, мнозина смятат, че резултатите и прогнозите на отделни компании ще трябва да затвърдят мнението, че по-малките и по-циклични бизнеси са готови да се представят по-добре.

Тази седмица излизат отчетите на компанията майка на Google Alphabet, Tesla и на близо 300 компании от Russell 2000. Следващата седмица ще донесе допълнителна информация за Big Tech – тогава отчети публикуват Microsoft, Meta Platforms, Apple и Amazon.

Не само икономическите вълнения движат търговията с технологичните акции. Компаниите се радват на доминиращи позиции на огромни пазари и оперират в мащаб, който осигурява известна изолация от икономическите колебания. Заедно Великолепната седморка—Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla, отчитат 52% увеличение на печалбите за първото тримесечие на тази година в сравнение със спад от 8,7% от останалите 493 компании в S&P 500, според Райън Грабински, инвестиционен стратег в Strategas.

Анализаторите очакват групата да отчете 28% скок в печалбите за второто тримесечие, докато печалбите от другите акции на S&P 500 се смята, че ще забавят спада до около 1%.

Междувременно компаниите от Russell 2000 се очаква да отчетат близо 18% ръст на печалбите си през второто тримесечие. Ако прогнозата се реализира, компаниите ще прекъснат поредица от пет тримесечия на спад на годишна база, според данни на LSEG.

По-малките компании обикновено са по-уязвими от големите към високите лихвени проценти. Тридесет процента от дълга на Russell 2000 е с плаващ лихвен процент в сравнение с 6% за S&P 500, според проучване на Goldman Sachs. В исторически план нерентабилните компании съставляват голяма част от Russell 2000.

Същевременно малък брой акции от S&P 500 притеснява инвеститорите и ги кара да се съмняват в устойчивостта на ралито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още