fallback

Цената на петрола остава стабилна на фона на прогнозиран излишък и слабо търсене*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за септември поскъпват с 2 цента

09:21 | 23.07.24 г. 1

Цената на петрола се стабилизира във вторник, след като се понижи през последните две сесии. Инвеститорите остават предпазливи на фона на очакванията за изобилни доставки и слабо търсене, като в същото време се успокоиха след сътресенията в президентската кампания в САЩ, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за септември поскъпват с 2 цента до 82,42 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за септември поевтиняват с 2 цента до 78,38 долара за барел.

Трейдърите почти игнорираха решението на американския президент Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране и да подкрепи вицепрезидента Камала Харис за свой наследник. Анализаторите на Citi заявиха, че според тях нито Харис, нито кандидатът на републиканците Доналд Тръмп ще насърчават политики, които биха засегнали в голяма степен дейността на петролните и газовите компании.

Вместо това пазарът се съсредоточи върху фундаменталните фактори. Експертите на Morgan Stanley очакват излишък в предлагането на „черно злато“ до следващата година, което ще повлече цените на Брента до средния и висок диапазон около 70 долара за барел.

Всяко повишение на цените на петрола се дължи по-скоро на пазарната консолидация, смята Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Всяко по-нататъшно отслабване на сигналите за търсене, съчетано с успокояване на напрежението в Газа, може да доведе до понижение на цените на „черното злато““, казва тя, добавяйки, че нарастването на запасите в САЩ през миналата седмица би било знак за свито търсене.

Очаква се Американският петролен институт да публикува прогнозите си за петролните запаси за миналата седмица във вторник, а официалните данни на правителството на САЩ ще бъдат оповестени в сряда.

Според предварителна анкета на Ройтерс, проведена сред шестима анализатори, запасите от суров петрол в САЩ са намалели средно с 2,5 млн. барела през седмицата до 19 юли, докато запасите от бензин вероятно са спаднали с 500 хил. барела.

Пазарните участници следят и развитието на войната на Русия в Украйна. Петролната рафинерия в руския град Туапсе, най-голямата на Черно море, е била повредена при голяма атака на украински дрон през нощта, която е предизвикала пожар. Размерът на щетите все още не е ясен.

„По-нататъшни удари по капацитета на руските рафинерии биха подкрепили цените на рафинираните продукти поради по-ниския добив и биха били донякъде неблагоприятни за суровия петрол, тъй като могат да увеличат наличността на суров петрол за износ“, посочват пазарни стратези от ING.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още