fallback

S&P 500 се покачва след най-лошата си седмица от април насам*

Технологичните акции дават тласък на широкия индекс

17:15 | 22.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Широкият пазарен индекс S&P 500 се повишава в понеделник благодарение на поскъпването на технологичните акции, след като миналата седмица показателят претърпя най-тежката си седмична загуба от април насам, предава CNBC.

Бенчмаркът се покачва с 0,7%, докато технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 1,1%. Индексът на сините чипове Dow Jones нараства със 126 пункта, или 0,3 на сто.

Акциите на производителя на чипове Nvidia поскъпват с повече от 1%, възстановявайки част от 8-процентното си отстъпление от миналата седмица. Други големи технологични акции като тези на Meta Platforms, Alphabet и Apple също са нагоре с повече от 1%.

Киберкомпанията Crowdstrike беше най-зле представилата се в S&P, като акциите ѝ поевтиняха с над 8% и надградиха загубата от близо 18% от миналата седмица. Това се случи след големия технологичен срив, който приземи полети, доведе до смут на пазарите и наруши дейностите на корпорации по целия свят. Машините, работещи с операционната система Windows на Microsoft, се сринаха в петък поради грешка в актуализация, издадена от именно от CrowdStrike.

Технологичните акции бяха подложени на натиск през миналата седмица, тъй като инвеститорите се отказаха от гигантите в полза на по-малките фирми. Това доведе до понижение на S&P 500 с близо 2% през миналата седмица. Nasdaq загуби повече от 3% през този период.

В навечерието на тази седмица трейдърите също така следяха политическия пейзаж в САЩ, след като в неделя президентът Джо Байдън се отказа от президентската надпревара и подкрепи вицепрезидента Камала Харис за свой наследник на изборите през ноември.

Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на Infrastructure Capital Advisors, заяви, че очаква „приглушена реакция на фондовия пазар“ на оттеглянето на Байдън, тъй като това до голяма степен се очакваше, докато призивите към него да се откаже ставаха все по-силни.

„Фактът, че Байдън подкрепи Камала Харис, намалява несигурността“, смята още той.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,224%, а тази по 30-годишните - до 4,427%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,06% до 104,34 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,81% до 81,96 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,8% до 79,49 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,05 на сто и се търгува на цена от 2400,3 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още