fallback

Банките от Wall Street залагат, че паундът ще продължи печелившата си серия

По-добрият от очакваното растеж на БВП, по-упоритата инфлация и новото лейбъристко правителство в Лондон подхранват оптимизма на инвеститорите

11:35 | 22.07.24 г.

Банките от Wall Street залагат, че британският паунд ще продължи печелившата си серия, която го изведе до най-високото му ниво от референдума за Brexit през 2016 г., тъй като устойчивата икономика и надеждите за политическа стабилност подкрепят британската валута.

Паундът е най-добре представящата се основна валута на развитите пазари тази година, като поскъпва с 1,7% спрямо и без това силния долар до 1,29 долара и с близо 3% спрямо еврото, отчитат от FT.

Поскъпването на паунда се подхранва от по-добрия от очаквания растеж и упоритата инфлация, които вероятно ще попречат на Английската централна банка (АЦБ) да наложи по-голямо намаление на лихвите през тази година.

Победата на лейбъристите на изборите в началото на юли също повишава оптимизма сред инвеститорите за края на периода на нестабилност, заради който валутата често страдаше.

Ситуацията контрастира на тази във Франция, където неотдавнашните парламентарни успехи за крайната левица и крайната десница обезпокоиха инвеститорите. Предстоящите президентски избори в САЩ също са бреме за пазарите.

„Великобритания се оказа политически най-стабилната страна от Г-7 за първи път от доста дълго време“, казва Марк Даудинг, главен инвестиционен директор в RBC BlueBay Asset Management. „Лейбъристите ще дадат всичко от себе си, за да уверят пазарите, че ще управляваят отговорно икономиката, което се харесва на инвеститорите и подкрепя икономиката като цяло“, допълва той.

Анализатори от JPMorgan прогнозират, че стойността на паунда ще достигне 1,35 долара до март 2025 г., а Goldman Sachs очаква тя да се повиши до това ниво в дългосрочен план.

Стратезите на Citi коментират, че са оптимисти за паунда и прогнозират, че валутата на Обединеното кралство ще се засили до 0,82 евро за първи път след вота за напускане на Европейския съюз (ЕС) през 2016 г. Лирата в момента се търгува на ниво от 0,843 паунда за едно евро и спрямо кошницата на търговските партньори на Обединеното кралство е на най-високо ниво от 2016 г.

„Резултатът от изборите в Обединеното кралство предоставя възможности за справяне с фискалните проблеми и за подобряване на търговските отношения с ЕС, като и двете са положителни за валутата“, казват анализатори от Citi.

„През последните няколко месеца виждаме значително подобряване на настроенията по отношение на активите в Обединеното кралство и в резултат на това отчитаме входящи потоци в лири, акции и облигации“, добавя Уилям Вон, облигационен портфейлен мениджър в Brandywine Global.

Обединеното кралство повиши лихвените проценти до 5,25%, като страната вече се измъкна от лека рецесия. Икономиката през миналия месец нарасна два пъти по-бързо от очакваното, посочва медията.

Упорито високата инфлация на услугите засилва убеждението, че централната банка няма да намали лихвените проценти на следващото си заседание на 1 август. Пазарите увеличават залозите за намаляване на лихвите на Федералния резерв през септември, тъй като пазарът на труда в САЩ започна да отслабва.

„Тази година има нов импулс в икономиката на Обединеното кралство, който помага да се преодолее разликата със САЩ“, според Хю Гимбър, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management. „Ние сме уверени, че ускорението на британската икономика ще продължи, макар и от по-слаба начална точка“, допълва той.

Някои анализатори посочват по-постепенно възвръщане на доверието, след като кризата на пазара на облигации на Острова срина паунда до най-ниското му ниво през септември 2022 г.

Според валутния стратег на Rabobank Джейн Фоли би било неточно поскъпванетп на паунда да се приписва изцяло на новото лейбъристко правителство. „Според нас паундът бавно се възстановява след удара, който дойде от пазарния хаос, предизвикан от краткотрайното правителство на Лиз Тръс“, добавя Фоли.

Въпреки ръстовете тази година, паундът остава с 4% под търговско претегленото си ниво в навечерието на вота за Brexit. Допълнителни ръстове може би е трудно да бъдат постигнати, като се има предвид, че АЦБ вероятно ще се присъедини към Фед и други централни банки в намаляването на основните лихви по-късно тази година, според валутния анализатор на ING Крис Търнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още