fallback

Петролът поскъпва, след като Джо Байдън се отказа от президентската надпревара в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 0,58% до 83,11 долара за барел

09:30 | 22.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петролът поскъпва, след като цената му се срина с почти 3% в петък, докато инвеститорите преценяват последиците от решението на президента Джо Байдън да не се кандидатира за втори мандат на изборите през ноември. В същото време горските пожари застрашават част от производството в Канада, предава Bloomberg.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 0,58% до 83,11 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) прибавят към цената си 0,54% до 80,56 долара за барел.

В неделя стана ясно, че американският държавен глава се отказа от кандидатурата си за втори мандат, тъй като се появиха опасения, че няма да може да победи Доналд Тръмп. Той подкрепи вицепрезидента Камала Харис за свой наследник в надпреварата.

Щатският долар поевтиня на азиатските пазари, което се отрази благоприятно на суровините, чиито цени се определят в зелената валута.

В Канада горещините в петролния район на Алберта предизвикаха вълна от горски пожари. В момента на риск са изложени около 348 000 барела дневно продукция.

Тази година „черното злато“ поскъпна, след като ОПЕК+ ограничи добива си, създавайки предпоставки за намаляване на световните запаси през лятото в северното полукълбо. На преден план излезе и геополитическото напрежение, като войната на Израел и „Хамас“ и сблъсъците с подкрепяни от Иран групировки, включително базираните в Йемен хути, породиха опасения за регионална нестабилност, която може да застраши доставките.

През уикенда Израел нанесе удари по цели в района на контролираното от хутите пристанище на Червено море „Ходейда“ в отговор на атака с дрон срещу Тел Авив. Въздушните удари бяха насочени към съоръжения, включително складове за гориво, като управляван от хутите телевизионен канал показа пламъци и дим в съоръженията, които според него са били поразени.

Междувременно трейдърите се надяват и на скорошно намаление на лихвените проценти в САЩ. Следващото заседание на Федералния резерв за паричната политика ще се проведе на 30-31 юли, като инвеститорите очакват централните банкери да запазят разходите по заемите без промяната. Те обаче ще очакват знак, че облекчение на паричната политика може да стане факт по-късно през годината.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още