fallback

S&P 500 се насочва към най-лошата си седмица за последните три месеца*

Индексът Dow спада с близо 200 пункта

17:30 | 19.07.24 г.

Широкият пазарен показател S&P 500 и технологичният измерител Nasdaq Composite се променят незначително в петък. Индексът на сините чипове Dow Jones обаче изостава, отстъпвайки със 183 пункта, или 0,5%, предава CNBC.

Тези движения се случват, след като в четвъртък акциите на Wall Street се понижиха повсеместно, като Dow спадна с повече от 500 пункта и прекъсна шестдневната си серия от печалби.

От понеделник насам S&P 500 спадна с повече от 1% и е напът да отбележи най-лошата си седмица от април насам. Nasdaq се смъкна с близо 3%, излагайки на риск шестседмичната си печеливша серия. От друга страна, Dow се повиши с повече от 1%, а фокусираният върху компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 се покачи с повече от 2% до края на борсовата сесия в четвъртък.

Това разместване на печелившите обнадежди някои инвеститори, които се опасяваха, че пазарното рали от началото на годината става твърде зависимо от няколко големи технологични компании. Отдръпването от гигантите в областта на изкуствен интелект може да обясни слабото представяне на Nasdaq през тази седмица, както и защо секторите на информационните технологии и комуникационните услуги доведоха до понижение на широкия S&P 500.

Акциите на CrowdStrike днес поевтиняват с повече от 11% след срива в информационните технологии, който засегна бизнесите по целия свят. Нюйоркската фондова борса обаче съобщи, че търговията ѝ не е била засегната.

На този фон трейдърите следят внимателно и политическия живот в Щатите. Доналд Тръмп засилва кампанията си в борбата за втори президентски мандат с наближаването на края на Националната конвенция на републиканците, докато президентът Джо Байдън е подложен на натиск от страна на колегите си демократи да се откаже от надпреварата.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 4,244%, а тази по 30-годишните - до 4,455%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,16% до 104,34 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,79% до 84,44 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,83% до 82,13 долара за барел.

Златото поевтинява с 2,14 на сто и се търгува на цена от 2403,9 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още