fallback

Оправдана ли е пазарната мания около изкуствения интелект?

Инвеститорите все още чакат плодовете на виртуалната реалност, метавселената и блокчейна

09:08 | 21.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Някои прогнози за бъдещето могат да изглеждат едновременно нелепи и разумни. Спекулативното предположение на звездния технологичен инвеститор Джеймс Андерсън, че американската компания за чипове Nvidia може да струва 49 трилиона долара след десетилетие, е една от тези прогнози, пише редакторът за иновациите на Financial Times Джон Торнхил.

На пръв поглед изглежда нелепо Андерсън (чийто фонд Lingotto Investment Management притежава много акции на Nvidia) да предполага, че американският производител на чипове може един ден да струва повече от всички компании в S&P 500 днес, взети заедно.

От друга страна някой ще трябва да направи космически печалби, за да се оправдае изключителния ръст на капиталовите разходи от големите американски технологични компании, а Nvidia изглежда толкова вероятен кандидат, колкото и всеки друг. Един анализатор описа бизнеса, който произвежда графичните процесори, които задвижват революцията на изкуствения интелект (AI), като „нервния център“ на AI системата.

Мащабът на капиталовите разходи на големите американски технологични компании – Microsoft, Alphabet, Amazon, Apple и Meta – е поразителен, тъй като всички те залагат на убеждението си, че AI ще трансформира света. Техните общи инвестиции представляват може би най-голямото и със сигурност най-бързото разгръщане на инфраструктура в историята.

Arete Research изчислява, че тези компании ще похарчат около 480 милиарда долара в капиталови разходи през следващите две години, голяма част от които за 100-те центъра за данни, които изграждат в момента. Много от тези центрове за данни ще се захранват от графичните процесори на Nvidia. За момента това осигурява на компанията почти монополна позиция и завидна ценова мощ. Това пазарно господство помага да се обясни увеличението от 2700 процента в цената на акциите на Nvidia през последните пет години - въпреки че рязкото обезценяване на компанията напоследък предполага първите трусове.

Но по-големите въпроси както за фондовия пазар, така и за икономиката са кой ще се възползва най-много от AI и кога финансовите плодове на технологията ще бъдат напълно реализирани.

Анализаторите казват, че технологичният бум преминава през цикъл, като инфраструктурните играчи, като Nvidia, са първите бенефициенти, платформи като облачните доставчици Microsoft, Amazon и Alphabet - следващите, а после идват компаниите за приложения, като Uber и Airbnb от предишната интернет революция. Към днешна дата никоя компания все още не е създала „убийствено приложение“ за генеративен AI, въпреки че десетки стартиращи компании успешно са продали тази мечта на инвеститори в рисков капитал.

Има много различни мнения за това колко бързо ще навлязат такива приложения и какво ще бъде тяхното икономическо въздействие. В много обсъждан анализ от Goldman Sachs икономистът от Масачусетския технологичен институт (MIT) Дарън Аджемоглу изтъкна мощен аргумент, че вероятните ползи от AI биха били много по-малки, отколкото предполагат инвеститорите, и ще отнеме много повече време, за да се материализират. Междувременно има асиметричен риск, а именно - недостатъците на технологията, като фалшивите видеа, да дойдат по-бързо от ползите.

Аджемоглу прогнозира, че AI ще повиши производителността в САЩ само с около 0,5 процента, а БВП - с около 1 процент през следващото десетилетие. Това е драстично по-ниско от прогнозите на Goldman от съответно 9% и 6,1%. Ако анализът на Аджемоглу е правилен, американският фондов пазар - включително Nvidia – се насочва към рязко отрезвяване.

Но старши икономистът на Goldman Джоузеф Бригс контрира, че AI ще автоматизира много повече работни процеси, отколкото предполага Аджемоглу. Бригс твърди, че, както в предишните цикли, изместените работници ще намерят нови роли, разкрити от възможностите на най-новите технологии, което допълнително ще повиши производителността. Икономистът Дейвид Отър беше изчислил, че 60 процента от работниците днес са в професии, които не са съществували през 1940 г.

И все пак, както един от анализаторите на Goldman отбелязва в същия доклад, огромните разходи за технологии в миналото не винаги са водили до огромна възвращаемост. Инвеститорите все още чакат плодовете на виртуалната реалност, метавселената и блокчейна.

Освен това е вероятно други мощни насрещни ветрове да засегнат корпоративния сектор през следващите няколко години. Корпоративните печалби на САЩ като дял от БВП вече са близо до върховете си след Втората световна война, докато делът на труда е близо до рекордно ниски нива. По-нататъшно нарастване на корпоративните печалби – необходимо за оправдаване на тези огромни капиталови инвестиции – може да доведе само до повече обществени сътресения.

Дори оптимистичният Андерсън дава само 10-15 процента вероятност бумът на инвестициите в центрове за данни да продължи и Nvidia да достигне въпросната оценка от 49 трилиона долара. Инвеститорите трябва да се хеджират съответно, завършва Торнхил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още