fallback

Цената на медта се насочва към най-лошата си седмица от 2022 г. насам

В същото време цената на желязната руда продължава да се срива към 100 долара за тон

10:13 | 19.07.24 г.

Цената на медта се насочва към най-лошата си седмична загуба от почти две години. В същото време цената на желязната руда продължава да се срива към 100 долара за тон, след като лидерската среща на политиците в Китай не успя да определи повече стимули в подкрепа на търсенето на метали, предаде Bloomberg.

Фючърсите върху медта поевтиняват с почти 5% в Лондон тази седмица на фона на широко разпространено отстъпление, което засегна и алуминия, калая и никела. В петък групата метали беше повлечена надолу и от отдръпването от рисковите активи и по-силния щатски долар. В Сингапур фючърсите върху желязната руда паднаха под 104 долара за тон.

Медта - използвана в тръби, кабели и батерии - отстъпи от рекордния си ценови връх през май заради опасенията за силата на търсенето в Китай, където икономическият растеж се оказа най-бавният от пет тримесечия насам през периода от май до юни. Резултатите от Третия пленум с представители на Комунистическата партия в Пекин тази седмица показват малко признаци за важни решения, касаещи се до стимулиране на търсенето или за овладяване на продължителния спад на пазара на недвижими имоти.

Цената на медта се насочва към най-лошата си седмица от 2022 г. насам. Изображение: Bloomberg

„Липсата на съществена промяна в политиката на Китай натежа върху настроенията“, заявиха анализаторите на ANZ Group Holdings. „Инвеститорите останаха разочаровани от факта, че не бе поставен по-голям акцент върху решаването на структурните проблеми в икономиката, като например затрудненото положение в сектора на недвижимите имоти“.

В знак на отслабващо търсене световните запаси от мед нараснаха през последните месеци. Запасите в складовете, проследявани от Лондонската борса за метали, се увеличиха повече от два пъти от средата на май насам и достигнаха най-високата си стойност от септември 2021 г., като по-голямата част от натрупването се наблюдава в азиатските складове.

Към 11:00 ч. местно време в Шанхай медта се търгуваше стабилно на ниво от 9400 долара за тон, след като отбеляза понижения през първите четири дни на седмицата. Алуминият поевтинява с около 4% през тази седмица, а калаят отстъпва с повече от 6 на сто.

Цената на желязната руда се понижава с 1,6% до 103,80 долара за тон в Сингапур, което представлява спад от почти 4% през тази седмица. В допълнение към прогнозите за търсенето в Китай спадовете бяха предизвикани и от съобщенията за увеличено производство от водещите миннодобивни компании в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още