fallback

Младите инвеститори са привлечени от златото. Какво е добре да знаят?

45% от богатите инвеститори под 43-годишна възраст притежават злато като физически актив

11:11 | 19.07.24 г.

Кой клас активи искат да притежават както инвеститорите от поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.), така и тези от поколението Z (родените между 1997 и 2012 г.)?

Златото. Сред богатите инвеститори на възраст под 43 години 45% притежават злато като физически актив, а други 45% се интересуват от притежаването му, показа неотдавнашно изследване на Bank of America Private Bank, цитирано от Ройтерс.

Това са много по-високи проценти в сравнение с други възрастови групи.

Обикновено тази демографска група не се интересува от активи като златото, кеша и държавните облигации, защото те са считани за „скучни“, казва Лиз Янг Томас, ръководител на инвестиционната стратегия в компанията за цифрови финансови услуги SoFi.

„В момент, когато доходността по облигациите расте, кешът плаща висок лихвен процент, а златото поскъпва заедно с него. Виждаме възвръщаемост, каквато обикновено не виждаме в такъв кратък период. Естествено е, когато активите имат силна възвръщаемост, по-младата публика да започне да се захласва“, допълва Томас.

Това потвърждава друго изследване на компанията за управление на пари State Street, според което представителите на поколението Y имат най-високия дял на златото в портфейлите си от 17%, много повече от инвеститорите от бейби бум поколението (родените между 1946 г. и 1964 г.) и поколението X (родените между 1965 г. и 1980 г.), чийто дял достига 10%.

И така, какво се случва? Защо младите инвеститори са толкова заинтригувани от донякъде тромав актив, който съществува от хиляди години?

Част от възобновената популярност на златото се дължи на стабилната му спот цена, която към момента на публикуване на материала надхвърля 2400 долара за тройунция.

То също така все повече се намира по рафтовете в популярни обекти за търговия на дребно, което повишава видимостта му. Веригата големи магазини Costco в САЩ започна да продава златни кюлчета от 28 грама миналата есен и се радва на оживена търговия, оценявана на 200 млн. долара месечно, сочат данни на Wells Fargo.

Към комбинацията от фактори се добавя и катастрофалното представяне на американския президент Джо Байдън в неотдавнашен телевизионен дебат, който повишава шансовете на Доналд Тръмп да се върне в Белия дом след президентските избори през ноември.

Интересът на по-младите инвеститори е неоспорим. Какви тогава са златните правила, които те трябва да имат предвид?

Притежаването на злато може да е трудно

Част от привлекателността на златото е, че то е материално. Ако финансовата система в света изпита затруднения или валутите се сринат, поне ще имате нещо истинско, което може да се пипне.

„Наблюдавам сред клиентите ми от поколението Y, че с нарастването на богатството им те проявяват по-голям интерес да инвестират в директно притежавано злато, което могат сами да управляват“, казва Ерик Амзалаг, финансов плановик в Канога парк, щата Калифорния, чийто клиенти обикновено използват компанията за онлайн търговия с ценни метали APMEX. Причината е, че инвестиционните цели често се изместват от растеж към запазване на капитала, допълва Амзалаг.

С физическото злато има уникални предизвикателства като да намерите уважаван търговец, който няма да се възползва от вас, сигурното му доставяне и съхранение, застраховане на покупката, решение как евентуално да го продадете, тъй като Costco няма да купи обратно от вас това златно кюлче.

Обмислете борсово търгувани фондове (ETF)

Борсово търгуван фонд, обезпечен с физическо злато или такъв, който инвестира в златни фючърси, решава проблемите с купуването, съхранението и продажбата. Той също така прави експозицията към актива относително лесна.

„Има известни такси, свързани с това, но ETF-ите са добра алтернатива, ако не искате действително да държите кюлче злато в мазето си“, отбелязва Томас.

Най-големият такъв ETF - SPDR Gold Shares (GLD), е със съотношение на разходите от 0,4% и едногодишна възвръщаемост от над 23%. Сходен подход е да инвестирате в ETF, включващ акции на минни компании като VanEck Gold Miners (GDX), който включва най-големите имена в сектора като Newmont Corp. и Barrick Gold.

Не прекалявайте с дела на златото

Златото със сигурност може да изпълни цел в един портфейл като актив, който не е толкова силно подвластен на пазарните сили, колкото други инвестиции и е потенциална защита срещу инфлация или волатилност. Но като стока златото може да бъде и много волатилно и да влиза и да излиза от предпочитанията на инвеститорите.

Затова акциите трябва да продължат да заемат основна част от портфейла за повечето инвеститори, казват експерти. Компании, които генерират продажби, постигат печалби, плащат дивиденти и цената на акциите им може да поскъпне, съставляват по-динамичен клас активи с по-висока възвръщаемост в дългосрочен план.

Колкото до златото, по-младите инвеститори трябва да го държат като допълнителна гарнитура, смята Джонатан Камерън, финансов плановик в Маями.

„Работим с много млади професионалисти и включваме ETF, обезпечен със злато (около 5%) в портфейлите на много наши клиенти като защита за няколко години. Всички харесват това решение“, казва Камерън.

*Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още