fallback

Разпродажби при технологичните акции подложиха на натиск европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа четвърта поредна губеща сесия в четвъртък

20:32 | 18.07.24 г.

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък със спад, след като трайна разпродажба на акции на производители на чипове ограничи ръстовете, предизвикани от някои положителни корпоративни отчети, а инвеститорите бяха под влиянието на новото решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави лихвите без промяна, предават Ройтерс и CNBC.

Европейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,2% и остана на червена  територия за четвърта поредна сесия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,21% до ниво от 8204,89 пункта. Германският DAX отписа 0,45% и завърши сесията на равнище от 18 354,76 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,21% до ниво от 7586,55 пункта.

ЕЦБ запази лихвите си непроменени, както се очакваше, но съобщи, че заседанието през септември ще бъде „широко отворено“, след като централната банка понижи прогнозите си за икономиката на еврозоната и предвиди, че инфлацията ще продължи да се забавя.

Доходността по държавните облигации на Стария континент намалява, а еврото поевтиня с 0,2% спрямо долара.

Технологичният индекс продължи спадовете си за четвърта поредна сесия, като отбеляза понижение от 1,8%, а книжа на производители на чипове като ASML, ASM International и BE Semiconductor са сред най-слабо представилите се в сесията в четвъртък.

Акциите на производителите на чипове в цял свят бяха подложени на натиск в сряда след доклад, според който САЩ са уведомили съюзниците си, че обмислят да използват най-строгите налични търговски ограничения в наказателните си мерки срещу китайските производители на чипове.

На обратния полюс автомобилният сектор отбеляза ръст от 1,2%, като книжата на Volvo Cars поскъпнаха с 11%, след като шведският автомобилен производител обяви коригирана печалба за второто тримесечие, която надмина очакванията.

Цената на акциите на EssilorLuxottica се повиши с 1,5% след съобщението, че компанията-майка на Facebook Meta обмисля да придобие дял в производителя на Ray-Ban.

Шведският производител на камиони AB Volvo отбеляза ръст от 5,9%, след като обяви по-голямо от очакванията повишаване на оперативната си печалба.

Книжата на Publicis поскъпнаха с 3%, след като френската рекламна компания повиши указанията си за органичната си печалба благодарение на по-високата от очакванията печалба през второто тримесечие.

Шведският производител на медицинско оборудване Getinge напредна с 10,7%, след като компанията надмина очакванията за печалбата си през второто тримесечие, а шведският оператор на имотна платформа Hemnet прибави 13,5%, след като обяви по-добри от очакванията резултати за второто тримесечие.

Цената на акциите на Husqvarna се повиши с 13,2%, след като шведската компания за градинско оборудване и производител на инструменти съобщи, че продажбите му през тримесечието са намалели с 9% заради предпазливи разходи на потребителите.

Финандският производител на телекомуникационно оборудване Nokia отписа 5%, след като обяви спад на тримесечната си печалба с 32%.

Книжата на ABB поевтиняха с 5,6%, след като приходите на швейцарската инженерна група през второто тримесечие не отговориха на очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още