fallback

Печалбата на Blackstone разочарова на фона на бавното излизане от имотния пазар

Ръстът на печалбата в звеното за кредити и частен капитал не бе достатъчен, за да компенсира забавянето на приходите от такси

16:55 | 18.07.24 г.

Слабото представяне на звеното за недвижими имоти на Blackstone Inc. натежа върху финансовия отчет за второто тримесечие на инвестиционния гигант, тъй като високите лихвени проценти ограничават притока на пари в бизнеса, съобщава Bloomberg.

Най-големият собственик на търговски имоти в света забави темпа на постепенно излизане от пазара на недвижими имоти, затруднен от променящото се състояние на сектора. Ръстът на печалбата в звеното за кредити и частен капитал не бе достатъчен, за да компенсира забавянето на приходите от такси, които са намалели с 3% до 1,11 млрд. долара.

Печалбата, подлежаща на разпределяне сред акционерите, се увеличава с 3% на годишна база до 1,25 млрд. долара, или 96 цента на акция. Това е с 2 цента по-малко от медианната оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

След като инвестиционен тръст за недвижими имоти (REIT) на съперника Starwood Capital Group драстично ограничи способността на инвеститорите да теглят средствата си, Blackstone се сблъска със скок в исканията за подобна стъпка през последните две седмици на май.

Фондът на Blackstone на стойност 57 млрд. долара се въздържа да ограничи изходящите потоци в рамките на два последователни месеца, въпреки че заявките за изтегляне на средствата достигнаха нива, които биха го позволили. През юни инвеститорите от инвестиционния тръст за недвижими имоти на Blackstone са поискали с 50% по-малко тегления, отколкото през май.

Най-лошото за пазара на недвижими имоти е отминало, с изключение на офисите, коментира президентът на компанията Джон Грей, цитиран от Bloomberg. „Облаците в областта на недвижимите имоти започват да се разсейват“, добавя той, отбелязвайки, че намаляващите разходи по заеми и процъфтяващият пазар на ценни книжа, обезпечени с търговски ипотеки, подхранват сделките.

Охлаждането на инфлацията ще осигури на Федералния резерв пространство за намаляване на лихвените проценти, изтъква Грей, допълвайки, че е малко вероятно несигурността около изборите в САЩ през ноември да попречи на сключването на сделки.

Кредити и изкупуване

Blackstone, най-големият мениджър на алтернативни активи в света, сега е финансов гигат на стойност 1,08 трлн. долара. Той е водещ в сферата на изкупуване, кредитор и мощен инвеститор сред хедж фондовете.

Подразделението за частен капитал на фирмата е получило нови парични потоци от първия си фонд за свръхбогати през второто тримесечие и увеличава с 1% печалбата, свързана с таксите.

Кредитните финансисти на Blackstone обаче осигуриха най-големите печалби за компанията. При кредитното звено приходите от такси са се повишили с 29%, а разпределимата между акционерите печалба скача с 51%.

Това е напомняне, че големите фирми могат да разчитат на кредитни оръжия като защита, дори когато по-високите лихвени проценти пречат на ключови бизнеси. Фирмата си е поставила за цел да увеличи повече от два пъти кредитните активи до 1 трлн. долара за едно десетилетие.

Blackstone инвестира 33,7 млрд. долара в различни нови активи през второто тримесечие, което представлява 73% увеличение спрямо година по-рано. Фирмата също така ангажира допълнителни 19,1 млрд. долара за сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:55 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още