fallback

Спад на задлъжнялостта дава на големите компании в Европа повече възможности за дивиденти и сделки

Дълговото бреме на компаниите „сини чипове“ в Европа намалява, защото те продължават да генерират солиден паричен поток

21:36 | 17.07.24 г.

Очаква се задлъжнялостта на най-големите европейски компании да се понижи тази година до най-ниското ниво от 2008 г. Това потенциално може да позволи изплащането на по-големи дивиденти, обратни изкупувания и сливания и придобивания, пише Bloomberg.

Съотношението на нетния дълг към печалбата преди лихви, данъци, такси, обезценки и амортизации (EBIDTA) за членовете на индекса Euro Stoxx 50 се очаква да падне до 0,76 пъти, малко повече от половината от нивото в сравнение с преди 4 години, според данни, събрани от Bloomberg Intelligence. Това дава на компаниите „свобода на действие или да увеличат паричната възвръщаемост на акционерите, или да се съсредоточат върху внезапни придобивания“, според BI стратезите Лоран Дуйе и Кайди Мен.

Дълговото бреме на компаниите „сини чипове“ в Европа намалява, защото те продължават да генерират солиден паричен поток във време, когато повишените лихвени проценти и натискът от страна на активистите акционери забавят големите сливания и придобивания. Фирмите разполагат с допълнителни пари в балансите си, които биха могли да използват за дивиденти или обратни изкупувания.

Графика: Bloomberg

Индексът Euro Stoxx 50 във всеки случай представлява „високо качество, ниска задлъжнялост и доста висок марж в горната част на пазара“, коментира Гери Фаулър, стратег в UBS Group AG в Лондон. Той посочва компании като производителя на оборудване за производство на чипове ASML Holding NV, производителя на лекарства за борба със затлъстяването Novo Nordisk A/S и доставчика на индустриален газ Air Liquide SA сред онези, които най-добре илюстрират това.

Въпреки че тези компании могат да не приемат облекчаването на дълговата тежест като автоматичен сигнал да бъдат по-щедри към акционерите, те могат да бъдат окуражени от „нарастващото доверие“ в икономическите тенденции в повечето сектори, според Фаулър.

Прогнозите за дивиденти за Euro Stoxx 50 се повишават със 7% от края на ноември 2023 г., казват Дуйе и Мен. Те очакват обратните изкупувания на акции да надхвърлят 50 млрд. евро през 2024 г., значително повече от прогнозите в началото на годината (35 млрд. евро), но под отчетените 72 млрд. евро през 2023 г.

Що се отнася до сливанията и придобиванията, според Фаулър сключването на сделки е приглушено, дори и да отчита лек ръст спрямо миналата година. Има по-голяма вероятност да има увеличение на първичните публични предлагания, тъй като пазарните условия се подобряват и политическата несигурност в някои части на Европа се утаява.

„Все още има опасения относно джобовете на волатилност и продавачите биха искали оценките да бъдат по-високи“, казва Фаулър. „Ако европейските оценки се повишат още малко, ако някои от рисковете, свързани с изборите, започнат да намаляват, тогава мисля, че ще има доста стабилен, ако не и бързо нарастващ поток от първични публични предлагания“, допълва той.

В някои части на Европа политиката хвърля сянка върху по-ярката перспектива за нивата на дълга и възвръщаемостта на акционерите. Възможността за френски данък върху дивидентите и обратните изкупувания ще засегне около 33% от възвръщаемостта на акционерите на членовете на индекса, според Мен и Дуйе.

Политическата задънена улица след предсрочните избори във Франция на практика замрази вземането на решения за големите компании, работещи в страната, до октомври или ноември, казва стратегът на Oddo BHF Томас Зловодски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още