fallback

Търпението на глобалните инвеститори, вложили в Китай, е подложено на изпитание

Данните показват, че възстановяването, на което много пазарни участници залагат, ще отнеме време

09:52 | 21.07.24 г.

За глобалните инвеститори, които са направили вложения на китайските фондови пазари, последните икономически данни не дават никаква утеха и само им напомнят, че възстановяването, на което залагат, ще отнеме време.

Данните за растежа ва Китай през второто тримесечие, публикувани в понеделник, сочат не само, че икономическият растеж изостава от целта, но също така показват, че няма признаци за подобрение в сектора на имотите, пише Ройтерс. Местният потребител освен това е по-песимистично настроен и не желае да харчи.

Този фон е сигнал за инвеститорите, че ще трябва дълго да чакат, преди втората по големина икономика в света да успее да отбележи някакво значимо възстановяване, което да оживи фондовия пазар.

„Да бъдеш инвеститор в Китай в момента е разочароващо“, коментира Филип Уул, базиран в САЩ старши управляващ директор на мениджъра на активи Rayliant Global Advisors.

Rayliant подхожда избирателно, но купува някои китайски акции, което Уул оприличава на стойностна инвестиция или стратегия за избиране на евтини акции с висок потенциал за печалби. Според него цените в крайна сметка ще се повишат, но той не може да каже кога точно.

След като скочи с около 19% от отчетеното многогодишно дъно през февруари до върховете си през май, китайският индекс CSI300 се движи средно около диапазона 3400-3500 пункта през последния месец.

Shanghai Composite Index спадна с над 6% от осеммесечния връх, регистриран през май.

Поредицата от мерки на Пекин в подкрепа на пазарите насърчи надеждите на инвеститорите и това предизвика краткотрайно рали. Няколко месеца по-късно колебливото икономическо възстановяване на страната и продължаващата имотна криза, както и геополитическите предизвикателства, надделяват.

Допълнително за насрещния вятър допринасят търговското търкане с Европейския съюз (ЕС) и напрежението със САЩ.

Въпреки че изглежда, че властите и централната банка предприемат стъпки в правилната посока, „те не са се съгласили с базуката, която останалият свят иска. Все още съществува геополитическа несигурност“, коментира Майкъл Дайър, инвестиционен директор за множество активи в M&G Investments. Според него проблемът на Китай е, че възстановяването на икономиката ще отнеме години.

Евтините китайски акции обаче привличат инвеститори. Индексът S&P 500 се търгува при съотношение цена-печалба (PE) от 23, японският Nikkei – от 22, а при Shanghai Composite Index числото е наполовина по-малко.

Форуърдната 12-месечна стойност спрямо балансовата стойност за китайските акции също възлиза на 0,95 в сравнение със стойност от 1,26 за по-широкия Азиатско-тихоокеански регион.

„Не можем да пренебрегнем възможностите в китайските акции, но трябва да смекчим ентусиазма си предвид макро и политическите рискове, пред които е изправен Китай“, коментира Камил Димич, партньор и портфолио мениджър в North of South Capital EM fund.

Чуждестранните потоци през схемата Northbound Connect към китайските акции сочат входящи потоци на стойност 37,6 млрд. юана (5,18 млрд. долара) до момента. Входящите потоци бяха 43,7 млрд. юана през 2023 г.

Консенсусът изглежда е, че пикът на песимизма към Китай е преминал. Повечето инвеститори обаче все още изчакват по-ясно възстановяване на икономиката. Търпението на вече обвързаните с китайски инвестиции обаче е подложено на изпитание в тези условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още