fallback

Златото се доближава до рекорд, докато трейдърите очакват Фед да намали лихвите*

Цената на благородния метал се повиши с почти 20% за годината

15:31 | 16.07.24 г. 2

Цената на златото се приближава до рекорд, докато очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв нарастват, а търговците увеличават залозите за втори президентски мандат на Доналд Тръмп, предаде Bloomberg.

Спот цената на кюлчетата се вдига с 0,8% до 2443 долара за тройунция, след като в понеделник се повиши до стойност с 11 долара по-ниска от върха, достигнат в края на май. Търговците очакват две намаления на лихвите в САЩ от по четвърт пункт през тази година - ход, който традиционно е от полза за ценния метал.

Златото поскъпва с почти 20% за годината, подкрепено от очакванията за понижение на разходите по заемите, както и от значителните покупки от страна на централните банки. Продължаващото геополитическо напрежение също подкрепя благородния метал, който обикновено се разглежда като сигурен актив.

Златото се доближава до рекорд на фона на оптимизма за промяна на курса на Фед. Изображение: Bloomberg

В понеделник председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че последните данни са дали на централните банкери по-голяма увереност, че инфлацията се движи надолу към целта от 2%.

Междувременно Тръмп набра инерция в кандидат-президентската надпревара след опита за покушение през уикенда, а съдия прекрати наказателно дело срещу него. Индексът на сините чипове Dow Jones достигна исторически връх в понеделник, а акциите на Trump Media & Technology Group и платформата за видеосподеляне Rumble поскъпнаха.

Втори мандат на Доналд Тръмп като държавен глава може да има както положително, така и отрицателно въздействие върху златото, смята Джовани Стауново, анализатор в UBS Group. То може да доведе до „намаляване на данъците и ограничаване на по-бързото намаляване на лихвите“, посочва той.

От друга страна, намаляването на данъците ще влоши фискалните баланси на САЩ, което може да отслаби статута на долара и да тласне купувачите към активи като златото, коментира още експертът.

*Данните са актуални към 15:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още