fallback

Политиката в САЩ, корпоративните отчети и ЕЦБ ще движат пазарите тази седмица

Икономическите данни за САЩ ще бъдат по-малко, като най-важен е докладът за продажбите на дребно

10:58 | 15.07.24 г. 3

Международните пазари започнаха новата седмица с подем, доларът поскъпна, а американските държавни ценни книжа поевтиняха, след като инвеститорите увеличиха залозите, че Доналд Тръмп ще спечели президентските избори в САЩ след опита за покушение срещу него през уикенда.

В разгара на лятото трейдърите следят основно календара на корпоративните отчети за второто тримесечие на годината. Други ключови събития, като следващото заседание на Европейската централна банка, също ще движат пазарите през тази седмица.

Netflix ще бъде първата голяма технологична компания, която ще отчете тримесечните си приходи тези дни, като стрийминг гигантът ще публикува резултатите си след приключването на борсовата сесия в САЩ в четвъртък.

И тъй като търговията с изкуствен интелект продължава да доминира на Wall Street, инвеститорите ще обърнат голямо внимание на резултатите на ASML и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, които ще станат ясни съответно в сряда и четвъртък.

ASML е водещ производител на литографски машини, които позволяват на компаниите да отпечатват своите проекти върху нови чипове. TSMC е най-големият производител на чипове в света.

Докладите на Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America пък ще затворят поредицата отчети на най-големите банки на Wall Street. С повишен интерес се очакват и тримесечните резултати на Johnson & Johnson, American Express, UnitedHealth и Travelers.

Политиката също ще бъде основен фокус за инвеститорите, след като кандидатът за втори президентски мандат в САЩ Доналд Тръмп оцеля след стрелба по време на митинг в Пенсилвания в събота. Бизнес лидерите бързо реагираха на събитията от деня, като осъдиха политическото насилие.

Тази седмица в Милуоки ще се проведе Националната конвенция на Републиканската партия, на която се очаква Тръмп да бъде официално обявен за кандидат на Републиканската партия за президент.

Икономическите данни за Съединените щати ще бъдат по-малко, като най-важен е докладът за продажбите на дребно през юни. След като резултатите за май показаха изненадващо забавяне на разходите, инвеститорите и наблюдателите на Федералния резерв ще следят за признаци на по-нататъшна слабост на потребителите в страната, пише Yahoo Finance.

Екипът на Oxford Economics очаква продажбите на дребно да са спаднали с 0,4% през юни, въпреки че това понижение ще бъде обусловено от поевтиняването на горивата.

В понеделник и четвъртък инвеститорите ще следят производствените показатели на Федералния статистически институт в Ню Йорк и Филаделфия, а в сряда ще бъдат публикувани множество данни, включително разрешителни за строеж, начално жилищно строителство и промишлено производство.

ЕЦБ ще заседава на фона на упоритата инфлация

Европейската централна банка ще приключи двудневната си среща в четвъртък, но не се очаква промяна на лихвените проценти, след като през миналия месец те бяха намалени с 25 базисни пункта.

Решението от юни се оказа донякъде противоречиво, тъй като централните банкери неволно се обвързаха с намаляването на лихвите, преди да са налице всички ключови данни за икономиката на еврозоната, отбелязва Investing.com.

Ускорението на инфлацията и на растежа на заплатите непосредствено преди заседанието не беше нещо, което Управителният съвет искаше да види, но да не намали лихвите вероятно щеше да е още по-неудобно за финансовата институция.

Оттогава насам инфлацията се ускори незначително и има признаци, че натискът върху заплатите се охлажда, въпреки че ръстът им остава висок. Пазарните участници очакват поне още едно понижение на лихвените проценти през тази година, най-вероятно на заседанието през септември.

През тази седмица се очакват също така резултатите от проучването на икономическите нагласи на института ZEW в Германия, които ще бъдат оповестени във вторник, както и окончателните данни за индекса на потребителските цени в еврозоната за юни. Официалният доклад за инфлацията във валутния съюз ще бъде публикуван в сряда.

В същия ден ще стане ясен окончателният индекс на потребителските цени във Великобритания през юни.

Въпреки че през юни общата инфлация се забави до целевото равнище от 2% на Английската централна банка, тази в сектора на услугите остава твърде висока - 5,7%. Това е нещо, което продължава да притеснява главния икономист на банката Хю Пил.

Всяко по-нататъшно забавяне на основния индекс на потребителските цени и на индекса на цените на услугите, както и на растежа на заплатите, може да доведе до намаляване на лихвените проценти през август и да понижи курса на британския паунд.

Икономиката на Китай

Лидерите на Комунистическата партия на Китай се събират на 15-18 юли за своя Трети пленум, който обикновено се провежда на всеки пет години, обикновено през есента, но беше отложен за 2023 г.

Срещата се фокусира върху дългосрочните икономически реформи и цели, но не е ясно дали ще бъде последвана от незабавни политически реакции.

Въпреки многобройните усилия за стимулиране на влошаващата се икономика, китайското правителство не успява да промени ситуацията. И макар спадът на пазара на недвижими имоти да започна да намалява, кризата далеч не е отминала, а фондовият пазар се бори да се възстанови от тригодишния си спад.

Поради това доверието на инвеститорите и потребителите остава ниско, което се отразява негативно върху разходите на предприятията и домакинствата. През тази година промишленото производство започна да показва признаци на оживление, но продажбите на дребно са слаби. 

Китайската икономика е нараснала с най-слабия си темп от пет тримесечия насам, сочат новите данни, публикувани в понеделник. Това показва, че правителствените усилия за стимулиране на потребителските разходи са се провалили.

Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя е нараснал с 4,7% през второто тримесечие спрямо същия период на предходната година, което е под прогнозата на икономистите за 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 15.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още