fallback

Цената на петрола расте заради политическата несигурност в САЩ и Близкия изток*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 15 цента, или 0,2%

09:36 | 15.07.24 г.

Цената на петрола се повишава в понеделник, като политическата несигурност в САЩ и Близкия изток подкрепя ръста, компенсирайки натиска от по-силния долар и слабото търсене в най-големия вносител на „черно злато“ – Китай, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 15 цента, или 0,2%, до 85,18 долара за барел, след като в петък поевтиняха с 37 цента. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгува за 82,41 долара за барел - с 20 цента, или 0,2% по-високо.

Цената на петрола се отърси от влиянието на долара, който се засили след атаката срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Не мисля, че може да се пренебрегне несигурността, която опитът за покушение през уикенда ще хвърли върху една дълбоко разединена страна в навечерието на изборите", смята пазарният анализатор на IG Тони Сикамор.

В Близкия изток преговорите за прекратяване на конфликта в Газа между Израел и „Хамас“ бяха прекратени в събота след три дни, въпреки че на следващия ден официален представител на „Хамас“ заяви, че групировката не се е оттеглила от дискусиите.

Въпреки това в събота при израелска атака, насочена срещу военния лидер на организацията, бяха убити 90 души. Несигурността поддържа геополитическата премия при „черното злато“ повишена.

Петролните пазари са подкрепени и от съкращенията на доставките от ОПЕК+, като иракското министерство на петрола заяви, че ще компенсира всяко свръхпроизводство от началото на 2024 г. насам.

Миналата седмица Брентът поевтиня с над 1,7% след четири седмици на ръст, а фючърсите върху WTI се понижиха с 1,1%, тъй като спадът на вноса на суров петрол в Китай се противопостави на голямото потребление през лятото в САЩ.

"Макар че фундаменталните фактори все още са благоприятни, има нарастващи опасения за търсенето, които до голяма степен идват от Пекин", посочват анализаторите на ING, ръководени от Уорън Патерсън.

Вносът на суров петрол в Поднебесната империя спадна с 2,3% през първата половина на тази година до 11,05 млн. барела на ден на фона на разочароващото търсене на горива и поради това, че независимите рафинерии намалиха производството заради слабите маржове на печалба.

Икономиката на Китай се забави през второто тримесечие, тъй като продължителният спад в сектора на недвижимите имоти и проблемите на пазара на труда натежаха върху вътрешното търсене. Това запази очакванията, че Пекин ще трябва да предприеме повече стимули за икономиката си.

В САЩ броят на активните петролни платформи, ранен индикатор за бъдещото производство, намаля с една до 478 през миналата седмица, което е най-ниското ниво от декември 2021 г. насам, съобщи в петък фирмата за енергийни услуги Baker Hughes.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 15.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още