fallback

Има риск от разпродажба на активи за 30 млрд. долара заради новите ESG правила в ЕС

Най-силно изложени са енергетиката и комуналните услуги, посочват анализатори от Barclays

10:42 | 12.07.24 г. 1

Мениджърите на активи, предлагащи ESG фондове в Европа, може да се наложи да продадат близо 30 млрд. долара в акции и облигации, ако възнамеряват да отговорят на новите правила на Европейския съюз (ЕС), показва проучване на анализатори от Barclays, цитирано от Bloomberg.

„Наистина очакваме повечето мениджъри да изберат да се ангажират с правилата и следователно да продадат въпросните активи“, изтъкват анализатори към британския кредитор, водени от Шарлот Едуардс. Според тях въпросните фондове обикновено се предлагат на пазара с „устойчиво име, за да привлекат определена група инвеститори“.

Оценката следва прилагането на новите правила в ЕС за етикетиране на фондове, които целят да се преборят с неоснователните зелени претенции (greenwashing) относно екологичните, социални и управленски политики на фона на множеството доказателства, подкрепящи подобни практики. В списъка с акции, които биха понесли най-голям удар, изпъкват тези на TotalEnergies SE, Costco Wholesale Corp., Exxon Mobil Corp. и Shell Plc, каза Barclays.

Други проучвания са стигнали до подобни заключения. Morningstar Sustainalytics заяви миналия месец, че очаква общите продажби на такива активи потенциално да достигат 40 млрд. долара, поради новото правило на ЕС за етикетиране на ESG фондове.

Близо 6500 установени в ЕС фонда в момента са етикетирани като ESG и с термини, свързани с устойчивостта, показва доклад от май, уточняващ изискванията, определени от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA).

Приблизително три от четири фонда за акции и такива за активи с фиксирана доходност притежават поне една ценна книга, която нарушава новите правила, така че „ако всички фондове трябва да продават, вместо да премахнат свързаните с ESG термини от имената си, това би довело до продажбата на активи за 24,5 млрд. долара при фондовете с акции и 4,8 млрд. долара при фондовете с инструменти с фиксирана доходност, изтъква Barclays.

Пасивните фондове са по-склонни да променят имената си, отколкото активните фондове, посочват анализаторите. Това е така, защото продажбата на ценна книга вероятно ще изисква промяна в основния бенчмарк. Анализаторите на Barclays разглеждат 1700 фонда за акции и 800 фонда за активи с фиксирана доходност с управлявани активи за общо 1,34 трлн. долара.

Съгласно новите правила на ESMA инвестиционните фондове с ESG в заглавието или еквивалентни термини ще трябва да управляват поне 80% от активите си в нещо, което действително е свързано с етикета. Нещо повече, на фондовете няма да им бъде разрешено да инвестират в компании, които са в черен списък с активи, които не отговарят на съответните правила.

Анализаторите на Barclays изчисляват, че компаниите, които нарушават списъците на ESMA, използвайки данни от MSCI, съставляват съответно 2,5% и 1,5% от активите под управление на фондове за акции или такива за активи с фиксирана доходност, обхванати от регламента.

Фондовете, притежаващи активи в САЩ и на развиващите се пазари, са по-силно изложени на риск от разпродажба, отколкото тези с европейски активи, особено по отношение на фиксираната доходност, поради експозиции към сектора за петрол и газ, добавят анализаторите. Секторите, които е най-вероятно могат да бъдат засегнати от изключения съгласно новите правила на ESMA, са енергетиката и комуналните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 12.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още