fallback

Британската бюджетна дупка за около 30 млрд. паунда заплашва плановете на лейбъристите

Ако новият премиер Киър Стармър иска да се придържа към собствените си фискални правила, трябва или да вземе повече заеми, или да повиши данъците, или да увеличи растежа

16:38 | 11.07.24 г.

Министърът на финансите на Великобритания Рейчъл Рийвс се изправя пред бюджетна дупка за около 30 млрд. паунда (39 млрд. долара), която би попречила на способността на новото правителство да се справи с проблемите в сферата на обществените услуги в страната.

Прогнозите за икономическия растеж през следващите две години на Службата за бюджетна отговорност са твърде оптимистични и опитите на Лейбъристката партия да съживят растежа могат да бъдат неуспешни, според икономисти от частния сектор, цитирани от Bloomberg.

Фискалният орган, чиито прогнози са в основата на бюджетните планове на правителството, очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания да се разшири с 1,9% през 2025 г. Средната прогноза на 56 икономисти, анкетирани от Bloomberg, обаче предвижда растежът догодина да е 1,3%.

Предупрежденията разкриват крехкостта на публичните финанси на Великобритания в момент, когато новото лейбъристко правителство се опитва да стимулира растежа, за да генерира допълнителни пари за финансиране на ключовите обществени услуги.

Лейбъристите се надяват да надградят силното възстановяване от миналогодишната рецесия. Нови данни, публикувани в четвъртък, показват, че икономиката се е разширила два пъти по-бързо от очакваното през май. Това поставя Обединеното кралство на пътя за нова силна експанзия през второто тримесечие.

Въпреки че премиерът Киър Стармър изключи връщане към строги икономии, правителството му ще трябва или да вземе повече заеми, или да повиши данъците, или да увеличи растежа, за да смекчи съкращенията на разходите, наложени от предшествениците му, ако иска да се придържа към собствените си фискални правила.

Нещата допълнително се усложняват от изключително малкия фискален резерв от само 9 млрд. паунда, който бившият канцлер на торите Джеръми Хънт остави в бюджета си през март.

Графика: Bloomberg

В опит да намали очакванията за това какво могат да постигнат веднага лейбъристите, Рийвс коментира, че е наследила публични финанси, които са в най-лошото им състояние след Втората световна война. Стармър коментира късно в сряда, че ситуацията с финансирането за затворите е по-лоша от очакваното, както и че лейбъристите ще трябва да изпълнят плана на торите за предсрочно освобождаване на някои затворници.

По думите на Рийвс задачата за съживяване на слабите темпове на растеж на Великобритания е „националната мисия“ на лейбъристкото правителство. Новата администрация се стреми да стимулира растежа чрез по-големи инвестиции и светкавични реформи от страна на предлагането, включително преразглеждане на системата за планиране.

Графика: Bloomberg

В лондонското Сити са загрижени, че Службата за бюджетна отговорност е твърде оптимистично настроена за връщането на страната към по-силен растеж на производителността. Органът прави такива прогнози многократно от 2010 г. насам, но те така и не се реализираха нито веднъж.

Wood at Pantheon предвижда, че правителството ще трябва да заеме с 30 млрд. паунда повече през 2028-2029 г., ако растежът на производителността е по-слаб от очакваното и нивата на участие на работниците продължат да се влошават.

Салман Ахмед, глобален ръководител на макро и стратегическо разпределение на активи във Fidelity International, предупреждава, че натискът върху бюджетните планове може да се засили след 12-18 месеца.

„Ако растежът се забави значително под 2% и по-близо до консенсуса или прогнозата на Английската централна банка от около 1,25% през следващата фискална година (и след това), това внезапно ще отвори дупка в бюджета от 20-30 млрд. паунда, което може да причини главоболия на политиците“, казва Ахмед.

Бюджетната служба прогнозира, че икономическият растеж на Великобритания ще се ускори до 2% през 2026 г. в сравнение с прогнозата от 1,4% от по-малка извадка от 21 икономисти. Някои от тях посочват, че натискът върху новия финансов министър ще стане ясно видим още тази есен.

Оценките на главния икономист на Citigroup в Обединеното кралство Бен Набаро предполагат, че може да има удар от 16 млрд. паунда от движенията на финансовите пазари след последните прогнози и ако Службата за бюджетна отговорност понижи своята „оптимистична“ прогноза за производителността с 10-20 базисни пункта през есента. Това би заличило печалбите в други области и ще ограничи допълнително и без това вече силно ограниченото пространство за маневриране на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 11.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още