fallback

Френският фондов пазар е нестабилен след изненадващата победа на левицата

Общоевропейският индекс STOXX 600 остана без промяна до края на сесията

20:22 | 08.07.24 г.

Френските акции поевтиняха в понеделник след волатилна търговия пред деня, тъй като инвеститорите реагираха на изненадващата победа на левицата на парламентарните избори в страната.

Основният френски индекс CAC 40 затвори с понижение от 0,6%, след като обърна посоката след по-ранното повишение в началото на сесията. Еврото остана без промяна спрямо долара, а търговията на пазарите на облигации също беше сравнително приглушена.

Общоевропейският индекс STOXX 600 остана без промяна до края на сесията.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,1%, FTSE MIB се повиши с около 0,17%, а германският DAX остана без промяна.

Таблица: CNBC

Левият "Нов народен фронт" спечели най-голям брой места на парламентарните избори във Франция този уикенд, осуетявайки очаквания възход на крайната десница. Въпреки това коалицията не успя да си осигури абсолютно мнозинство.

Франсоа Дигар, ръководител на отдела за анализ на френския фондов пазар в Kepler Cheuvreux, коментира, че пазарът е очаквал именно парламент без мнозинство на една политическа партия: "Имате парламент без мнозинство, както се очакваше, така че миналата седмица пазарът отигра това ... Просто се очакваше да е по-вдясно, а в крайна сметка е ляво", заяви той пред CNBC.

Според стратезите на Deutsche Bank пазарите ще бъдат подозрителни към "фискално агресивните" планове на "Нов народен фронт" за разходите и данъчното облагане. "Снощи крайнолевите вече говореха за данъци върху богатството и увеличаване на данъците върху корпорациите, което няма да е благоприятно за пазара. Опитите да се състави правителство, което да има някаква стабилност, обаче изглеждаха като много висока летва тази сутрин. Най-вероятният резултат през следващите 12 месеца е политическа парализа", допълват те.

Това се случва след парламентарните избори във Великобритания миналата седмица, на които опозиционната Лейбъристка партия спечели съкрушителна победа, надвивайки консерваторите след 14 години.

В понеделник Рейчъл Рийвс, назначена за министър на финансите, обеща да "накара Великобритания отново да строи". "Ще накараме британската икономика отново да расте. И няма време за губене", заяви тя в понеделник в реч, която постави жилищното строителство и планирането в центъра на вниманието. Акциите на британските строителни компании поскъпнаха в петък на фона на очакванията, че победата на лейбъристите ще даде нов тласък на индустрията, въпреки че в понеделник акциите се движеха в унисон с по-широкия индекс FTSE 100.

На корпоративния фронт производителят на безалкохолни напитки Britvic прие оферта за поглъщане на стойност 3,3 млрд. паунда (4,2 млрд. долара) от страна на Carlsberg, което оценява акциите на Britvic на 1290 пенса за брой. Това е подобрена оферта от страна на Carlsberg, която първо предложи 1200 пенса за акция, но беше отхвърлена.

Днес не се очакват големи корпоративни отчети, нито значими данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още