fallback

Акциите в Европа поскъпват след втория тур на изборите във Франция*

Левият съюз "Нов народен фронт" спечели най-много места в парламента

12:37 | 08.07.24 г. 6

Европейските акции поскъпват, докато трейдърите оценяват неочаквания резултат от предсрочните избори във Франция. Еврото изтрива загубите си спрямо долара, а френските облигации остават без съществена промяна, предаде Bloomberg.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx Europe 600 се повишава с 0,5%, след като преодоля ранния спад, а френският индекс CAC 40 заличава по-ранните загуби и също напредва с 0,5%.

Левият „Нов народен фронт“ се очерта като доминиращата сила в Националното събрание след изборите в неделя, макар че нито една група не успя да си осигури работещо мнозинство. Възможностите са „Нов народен фронт“ да сформира правителство на малцинството или да изгради широка и тромава коалиция.

Резултатът нанесе болезнен удар на президента Еманюел Макрон и изпрати в безизходица втората по големина икономика в еврозоната, предвещавайки период на политическа нестабилност само няколко седмици преди Париж да приеме Олимпийските игри.

В навечерието на вота инвеститорите бяха обезпокоени от перспективата крайната десница да получи мнозинство в парламента на страната след съкрушителното поражение на Макрон на изборите за Европейски парламент миналия месец.

Британският индекс FTSE 100 е стабилен. Германският показател DAX се повишава с 0,4%, а измерителят FTSE MIB напредва с около 1%.

В знак на отслабваща тревога допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат френски облигации в сравнение с германските им аналози, се свива до около 70 базисни пункта. Това е под нивата от разгара на пазарната криза през миналия месец.

Волатилността на френските акции остава по-висока. Изображение: Bloomberg

Фючърсите върху американските акции отстъпват след ралито на Wall Street миналата седмица, като сред основните събития тази седмица са изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса и данните за инфлацията в САЩ. Трейдърите ще очакват двете да затвърдят залозите, че облекчаването на политиката може да започне още през септември.

Доходността по държавните облигации се повишава, а доларът се стабилизира след спада от миналата седмица.

Биткойнът поевтиня в понеделник сутринга заедно с другите криптовалути поради опасения за възможни продажби на токена от кредиторите на фалиралата борса Mt. Gox. В Китай централната банка се опита да поеме по-голям контрол върху пазарните лихвени проценти, като обяви допълнителни операции на открития пазар и затегна диапазона, в който могат да се колебаят краткосрочните лихвени проценти.

При суровините цените на петрола се понижават след четири поредни седмични ръста на фона на заплахите за производството на суров петрол, породени от ураган в САЩ и горските пожари в Канада. Златото остава стабилно, а желязната руда продължава спада си от едномесечния връх.

Данните са актуални към 12:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още