fallback

Оптимистичните очаквания на Wall Street поставят летвата високо за сезона на отчетите

Анализаторите очакват ръстът на печалбата на корпоративна Америка да компенсира забавянето на технологичния сектор

13:47 | 07.07.24 г.

Американските компании ще трябва да представят най-големия ръст на печалбата от над две години, за да избегнат разочарование у оптимистично настроените анализатори от Wall Street. Това обаче ще е предизвикателство за продължаването на възхода на фондовия пазар след серия от рекорди, пише Financial Times.

Очаква се компаниите от S&P 500 този месец да отчет ръст на печалбата на годишна база от почти 9% за трите месеца до края на юни – най-голямото тримесечно повишение от началото на 2022 г., показват прогнози на анализаторите, събрани от FactSet.

Индексът се е покачил с около 16% през 2024 г., което до голяма степен се дължи на няколко огромни технологични компании.

Това повиши оценките на компаниите до най-високото им ниво от почти три години, оставяйки пространство за разочарование, ако печалбата не отговори на прогнозите.

„Печалбата трябва да навакса нивото на оценките“, коментира главният инвестиционен стратег на Charles Schwab Лиз Ан Сондърс. „Не намеквам, че това ще бъде тримесечие, в което не отговарят на тези очаквания, но очевидно летвата е поставена сравнително високо“.

Инвестиционните банки, включително JPMorgan Chase и Citigroup, стартират сезона на отчетите в петък, 12 юли, като финансовите компании ще доминират в началото му. Microsoft, компанията майка на Google Alphabet и Tesla трябва да представят своите отчети на 23 юли.

Анализаторите обичайно понижават прогнозите си за корпоративните отчети с приближаването на сезона за публикуването им, но това тримесечие това не се случва до такава степен. Числата са намалени само с около 0,5% спрямо средно 3,4% през последните години, посочва FactSet,

В същото време технологичното рали изведе S&P до рекорден връх и вдигна съотношението на оценките спрямо очакваната печалбата от 19 пъти през януари до малко над 21 пъти – най-високото ниво от края на 2021 г. по време на пандемията.

Тези ръстове разчитат основно на пет гигантски технологични компании – Nvidia, Apple, Microsoft, Amazon и Meta, чиито съотношения цена/очаквана печалба се повишават много по-бързо до средно 34 пъти от 28 пъти по-рано. Съотношението на Nvidia се е вдигнало до 41 пъти от 24 пъти през януари, тъй като очакванията за търсенето на чипове, свързани с изкуствен интелект, се засилват.

Очаква се обаче ръстът на печалбата на Big Tech да се забави – до средно 30% на годишна база през трите месеца до края на юни, показват очакванията на Deutsche Bank, спрямо 38% през предишното тримесечие.

Анализаторите вместо това очакват увеличение на печалбата от други компании, които да подкрепят допълнителен възход на пазара. Някои вярват обаче, че важността на технологичните гиганти означава, че дори по-добра от очакваното печалба на голямо име от друг сектор може да не е достатъчно да компенсира ефекта върху пазара от ежедневните движения на Big Tech.

„Пазарните настроения са такива, че за мен не е ясно, че добрата печалба на, да кажем, Pfizer или Johnson & Johnson, или Walmart може да надделее над добър или лош ден [на представяне на акции] на Nvidia или Microsoft”, коментира главният пазарен стратег на Interactive Brokers Стивън Сосник.

„Може да не сме [пазарите – бел. ред.] оценени до съвършенство, но сме оценени много, много добре“, добавя той.

Бинки Чадха, главен стратег за американските и глобалните пазари в Deutsche Bank, казва, че очаква по-силната печалба от енергийни и суровинни компании да компенсират по-бавен ръст на печалбата на технологичните компании, но и че потенциалът за лятно пазарно рали е ограничен.

„На сегашните нива и с доста стабилни оценки растежът на печалбата е отразен в цените. Очаквам отчетите да бъдат добре – но не мисля задължително, че ще бъдат положителен катализатори“, казва Чадха.

Според проучване на Goldman Sachs исторически акции на растежа с по-високи оценки са се представяли по-слабо от пазара с 32 пр.п., когато са пропускали прогнозите – два пъти повече спрямо компании, чиито акции се търгуват на по-ниски съотношения.

„Гледайки напред, очакваме оценките да останат до голяма степен без промяна, а ръстът на печалбата вместо това да повиши S&P 500… до нов връх от 5600 пункта до края на годината“, казва банката в скорошна бележка до клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 07.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още