fallback

Крехкият блясък на пазарния възход

Изкуственият интелект подкрепя борсите тази година, но въпросът е как и кога те отново ще се приземят

07:32 | 08.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Представянето на акциите през първата половина на 2024 г. е недвусмислено блестящо, пише колумнистката на Financial Times Кейти Мартин. Основният щатски индекс S&P 500 се повиши с около 15%. Технологичният Nasdaq Composite се покачи с още повече. По-голямата част от Европа се представя добре, включително Обединеното кралство (но не и Франция), а китайските акции най-накрая намериха дъно.

Централните банки се отдават на малко предпазлива победна обиколка в мисията да победят инфлацията, без да потопят световната икономика, съдейки по годишния икономически доклад на Банката за международни разплащания (БМР), който възхвалява монетарните власти, че са „свършили работата си“ и „са осигурили“ меко икономическо кацане.

И все пак настроението на пазарите все още е крехко, тъй като инвеститорите се опитват да се отърсят от усещането, че нещата просто са поръсени с блясък. Подемът на американските акции се забави, като през последните две седмици почти нямаше движение. Знаково е, че Nvidia - не най-добре представящата се акция в САЩ за годината, но със сигурност най-важната от гледна точка на широката пазарна посока - понесе тежък удар. От върха си на 20 юни тя е поевтиняла с около 13 на сто.

Торстен Слок, главен икономист на частната инвестиционна група Apollo, казва, че индексът изглежда „по-уязвим“. Първите 10 компании в S&P 500 формират 35% от цялата му стойност, отбелязва той, но само 23% от печалбите. „Тази разлика никога не е била по-голяма, което предполага, че пазарът е рекордно оптимистичен по отношение на бъдещите печалби за първите 10 компании в индекса“, пише той. „С други думи, проблемът за S&P 500 днес е не само високата концентрация, но и рекордния оптимизъм по отношение на бъдещите печалби на малка група компании“.

Понякога това сработва. В края на краищата приличните данни за продажбите на Tesla са тези, които изтеглиха целия пазар до новия му рекорд от миналата седмица седмица - 32-ри за годината. Но фокусът върху силно неравномерния характер на пазара се засилва.

Charles Schwab посочва, че само 17% от компаниите в S&P 500 са се представили по-добре от самия индекс през последната година. За Nasdaq цифрата е 11на сто. „Драстичното превъзходство на малка шепа акции в най-горния край на разпределението по пазарната капитализация значително облагодетелства представянето на претеглените по капитализация индекси (какъвто е S&P 500, за разлика от Dow Jones, който е ценово претеглен – бел. прев.)“, пишат анализаторите Лиз Ан Сондърс и Кевин Гордън от брокерската компания. „Имаше огромно количество корекции, настъпили под повърхността.“

Това е блясъкът в действие. Всичко, свързано с изкуствения интелект (AI), поскъпна рязко, включително производителят на чипове Nvidia с ръста в цената на акциите му от 155% досега през 2024 г., но също така и още по-звездната Super Micro Computer, чиито акции скочиха с 200%. Група енергийни и промишлени акции, които движат AI, също са в подем, включително Vistra и Constellation Energy.

Друга тревожна възможност е представена в нов анализ на Жан-Филип Бушо от хедж фонда Capital Fund Management. Анализът, донякъде провокативно озаглавен „Понци фондове (пирамиди – бел. прев.)“, предизвиква всеки, който се придържа към старомодната представа, че фундаментът – печалби и други подобни – е това, което наистина има значение за това как се държат акциите.

Вместо това, за да обобщим анализа много грубо, фондовете се покачват, защото инвеститорите не могат да устоят да купуват неща, които поскъпват, и когато го направят, основните компоненти също се покачват, тласкайки оценката на фондовете и привличайки нови купувачи. Инерцията подхранва инерция в „самонадуващи се балони“ и се групира около лъскави наративи. В определен момент „ограничението върху рационалността у инвеститорите във фондове води до Понци-подобни преразпределения на капитала между тях“, твърди авторът.

Проучването се фокусира върху борсово търгуваните фондове (ETF), тъй като качеството на данните за покупките и продажбите на тези инструменти е високо, но принципът важи за акциите в по-широк план. Устремът при американските акции и доминирането на една-единствена тема означава, че текущата пазарна среда е ужасно подобна. „Пазарът в САЩ върви нагоре, защото хората го изкупиха“, изтъква Бушо.

Тази линия на изследване със сигурност не е нова. „Ние продължаваме дългата традиция на много гиганти преди нас“, добавя той. Но нищо от това не прави по-лесно да се види какво разваля магията и подтиква пазарите да паднат обратно на земята и кога.

Но ако цените на акциите в САЩ скоро не се върнат към плавното си възходящо движение, лесно е да си представим как натрапчиви съмнения относно интензивната концентрация на пазара и напомняния за неустойчивия характер на модите и тенденциите притъпяват част от блясъка на акциите през второто полугодие от тази година, завършва Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още