fallback

Хедж фондовете са разпродавали акции с бързи темпове през юни

Европейските акции и американските технологични акции са сред най-засегнатите

13:48 | 03.07.24 г.

Хедж фондовете са разпродавали акции през юни както в Европа, така и по света, показват различни данни, цитирани от Bloomberg и Ройтерс.

Данни на Goldman Sachs Group Inc., цитирани от Bloomberg, показват, че през юни хедж фондове са се отказали от заемани дълги позиции в европейски акции и са добавили приблизително същото количество къси позиции заради предсрочните избори във Франция.

Най-голямо намаление е отчетено при експозицията на фондовете към финансовите акции, особено банки. Нетните продажби за сектора са най-големи от ноември 2021 г. насам, според статистиката.

Ралито на европейските акции спря миналия месец, а френските акции отбелязаха най-големия си месечен спад от две години насам заради политическата несигурност. Индексът Stoxx Europe 600 се понижава в първите дни на юли, докато инвеститорите очакват резултатите от парламентарните избори в Обединеното кралство, които ще се проведат на 4 юли, и втория тур на изборите във Франция на 7 юли.

Заради разпродажбите обаче хедж фондовете са пропуснали ралито при банковите акции непосредствено след първия тур на изборите във Франция, пише Ройтерс. Акциите на банките поскъпнаха средно с почти 2% в понеделник, 1 юли, след като крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен спечели по-малка преднина от очакваното в първия тур на предсрочните избори във Франция.

Акциите на най-големите френски кредитори - BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale, поскъпнаха с близо 5% всяка в понеделник, а разходите за застраховане на техните облигации срещу неизпълнение спаднаха до най-ниско ниво от две седмици насам.

Разпродажби на финансови акции през юни се отчитат и по целия свят, според същите данни на Goldman Sachs, с изключение на развиващите се пазари в Азия. Нетни продажби са отчетени на всички азиатски развити пазари, вкл. Китай, Сингапур, Австралия, Хонконг и Япония.

Фондовете са продавали също така акции на компании за потребителско финансиране и застраховане. Те са се освобождавали от американски акции на технологични, медийни и телекомуникационни компании с най-бързите темпове от 2016 г. насам, като най-големи продажби са отчетени на акции на компании за чипове.

Данните показват, че макропродукти като индексни фондове и борсово търгувани фондове (ETF), отчитат нетни покупки през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още