fallback

Европейските борси не успяха да задържат ръста от началото на седмицата

Новите данни за инфлацията в еврозоната потопиха основните индекси на Стария континент

19:45 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси завършиха сесията във вторник на червено, докато пазарните участници оценяваха последните данни за инфлацията в еврозоната, пише CNBC.

След положителната сесия в понеделник, паневропейският индекс Stoxx 600 възобнови спада си от миналата седмица. Той приключи днешния ден с 0,4% надолу, след като британският FTSE 100 отстъпи с 0,6%, германският DAX – с 0,7%, а френският CAC – с 0,3%. Испанският индекс Ibex поведе спадовете, записвайки 1,3% понижение.

Таблица: CNBC

Повечето сектори се озоваха на червено. Застрахователният сектор отстъпи с 1,6%, докато този на петролните и газовите компании се изкачи с 0,55%.

Инфлацията в еврозоната се забави до 2,5% през юни, обяви Евростат. Данните отговориха на очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс. Въпреки това внимателно следените данни за основната инфлация и тази при услугите останаха упорито високи, задържайки се съответно на 2,9% и 4,1%.

Очаква се Европейската централна банка да намали лихвите с 25 базисни пункта още два пъти до края на годината, сочат данни на LSEG. В модериран от CNBC панел във вторник лидерът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че блокът е „много напреднал по този дезинфлационен път“.

„Намираме се в период на бавно възстановяване, което се случи през първото тримесечие и което се надяваме да продължи“, допълва тя, като същевременно посочва, че несигурността остава.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос коментира, че макар централната банка да е уверена, че инфлацията ще достигне целта от 2%, „следващите месеци няма да бъдат лесни“ и банката няма предварително определен път за решения в областта на паричната политика.

Междувременно Британският консорциум за търговия на дребно заяви, че годишната инфлация на цените в магазините в Обединеното кралство се е забавила до 0,2% през юни от 0,6% през май, най-ниското ниво от октомври 2021 г. 

Германският институт Ifo заяви, че бизнес климатът в автомобилната индустрия се е "влошил леко" през юни и не успява да набере скорост заедно с по-широката икономика.

От своя страна, британската група за хранителни стоки Sainsbury's отчете 3% по-високи приходи от продажби за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още