fallback

Петролът се търгува близо до двумесечен връх*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 20 цента до 86,80 долара за барел

09:22 | 02.07.24 г.

Цената на петрола не се променя съществено във вторник, като се задържа близо до двумесечните върхове, достигнати през предходната сесия, поради очакванията за нарастващо търсене на горива през летния туристически сезон и евентуално намаляване на лихвите в САЩ, което може да стимулира икономическия растеж, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 20 цента до 86,80 долара за барел, след като отчетоха ръст от 1,9% през предходната сесия до най-високата стойност от 30 април насам. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 15 цента до 83,53 долара за барел след повишение от 2,3% до най-високата им стойност от 26 април.

„Движението на цените на „черното злато“ изглежда се дължи повече на страхове и настроения, отколкото на фундаментални фактори", коментира Вандана Хари, основател на компанията за анализи на петролния пазар Vanda Insights. Тя посочва като подкрепящи фактори перспективите за търсенето на горива през лятото, напрежението в Близкия изток и урагана "Берил".

Очаква се търсенето на бензин в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, да нарасне, тъй като сезонът на летните пътувания е в разгара си с Деня на независимостта през тази седмица. Американската автомобилна асоциация прогнозира, че пътуванията по време на празничния период ще бъдат с 5,2% повече, отколкото през 2023 г., като само тези с автомобили ще бъдат с 4,8% повече, отколкото година по-рано.

"Това може да помогне на търсенето на бензин да се възстанови след слабата първа половина на 2024 г.", пишат анализаторите на ANZ.

От гледна точка на предлагането пазарите планираха възможни смущения от урагана "Берил" върху американската петролна рафинерия и офшорното производство. Понастоящем обаче прогнозите показват, че бурята вероятно ще се премести към Кампече в Мексиканския залив и ще предизвика проблеми за производството на петрол там.

В понеделник "Берил" удари Карибите като буря от категория 4, а Националният център за ураганите на САЩ предупреди за "изключително опасна ситуация", след като в рамките на 10 часа бурята прескочи от категория 1.

Признаците на затихваща инфлация в САЩ от своя страна подновяват надеждата, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти, вероятно през септември.

Доклад от понеделник показа, че производствената активност в страната се е свила за трети месец, а цените, които производителите са плащали за някои суровини, са спаднали до най-ниското ниво от шест месеца насам.

Заедно с доклада на Министерството на търговията от петък, който показа, че инфлацията в САЩ е останала непроменена през май, това може да засили аргументите за понижаване на разходите по заемите - стъпка, която би стимулирала икономическата активност и търсенето на „черно злато“.

Все пак признаците за по-слаб от очаквания ръст на търсенето все още ограничават ръста на цените на петрола.

Някои данни показват, че вносът на суров петрол в Азия през първата половина на 2024 г. е бил по-малък от миналата година. Това се дължи главно на по-ниския внос в Китай - най-големият вносител на петрол в света и вторият по големина потребител.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още