fallback

Българският лъв срещу Ревящото коте: Група инвеститори съди Кийт Гил за пазарни манипулации

В жалбата популярният в социалните платформи Кийт Гил е обвинен в измама с ценни книжа на веригата GameStop, донесла му милиони долари печалба

22:57 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Кийт Гил, инвеститорът, известен като „Ревящото коте“ (Roaring Kitty – б.ред.), който предизвика манията по меме акциите през 2021 г., е съден от инвеститори в GameStop заради загуба на пари, предизвикана от схемата му за „напомпване и изхвърляне“ (pump-and-dump – б.ред.) на акции на търговеца на видеоигри.

Колективен иск, в който Гил е обвинен в измама с ценни книжа, е подаден в петък във федералния съд в Бруклин, Ню Йорк, съобщава Ройтерс.

Група инвеститори, водени от Мартин Радев, който живее в района на Лас Вегас, твърдят, че Гил е манипулирал ценните книжа на GameStop между 13 май и 13 юни, като тихомълком е натрупал големи количества акции и кол опции и след това е разпродал дялове, след като изтече тригодишната му забрана да е активен в социалните медии.

Инвеститорите посочват в иска, че дейностите на Гил в социалните платформи са причинили сериозно движение на цената на акциите на GameStop. Това, според тях, е генерирало „милиони долари“ печалба за него за тяхна сметка.

„Ответникът все още се радва на статут на знаменитост и има милиони последователи чрез своите акаунти в социалните медии. Съответно, ответникът е бил наясно със способността си да манипулира пазара на ценни книжа на GameStop, както и ползите, които може да извлече“, допълва се в иска.

Гил не е отговорил веднага на искането на Ройтерс за коментар.

На 12 май той публикува мийм в платформата Х, който беше широко възприет като възходящ сигнал за GameStop, чиито акции той подкрепи и през 2021 г. Цената на акциите на GameStop се увеличи повече от три пъти през следващите два дни, но до 24 май всички ръстове бяха изтрити.

На 2 юни Гил разкри, че притежава 5 млн. акции на GameStop и 120 хил. кол опции, а на 13 юни – че се е отказал от кол опциите, но че притежава 9 млн. акции на компанията.

Инвеститорите казват, че истината за позициите на Гил в компанията е станала известна на 3 юни, когато Wall Street Journal писа за времето на неговите сделки с опции. Според публикацията тогава онлайн брокерската компания E*Trade смята да го изхвърли от своята платформа.

Манията по меме акциите беше подхранвана отчасти от инвеститори, останали у дома по време на пандемията. Крайният резултат от пазарната лудост беше натрупване на огромни загуби за хедж фондовете, които скъсяваха тези акции по това време.

В понеделник търговията с акции на Chewy стана нестабилна, след като Кийт Гил разкри, че притежава 6,6% дял в търговеца на продукти за домашни любимци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още