fallback

Изборите във Франция осигуриха положителен импулс за борсите в Европа

Трейдърите обърнаха внимание и на новите данни за инфлацията в Германия, която се забавя след два месеца на ускорение

20:02 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват резултатите от първи тур на парламентарните избори във Франция, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,32 на сто до 513,04 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,3 на сто до 18 290,66 пункта.

Френският показател CAC отчете повишение от 1,09% до 7561,13 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,03 на сто до 8166,76 пункта.

Френската крайнодясна партия „Национален сбор“ е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е напът да стане първа парламентарна сила. Победата на водената от Марин льо Пен партия е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280 депутатски места. На второ място е лявата коалиция „Нов народен фронт“, докато президентската партия „Заедно!“ остана трета. „Демокрацията проговори“ - заключи лидерът Льо Пен, преизбрана още на първия тур. Тя призова французите да дадат пълно мнозинство на партията и пожела да види своя съпартийник Жордан Бардела като премиер на Франция след осем дни.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 1 юли.

Трейдърите обърнаха внимание и на новите данни за инфлацията в Германия, която се забавя след два месеца на ускорение. Потребителските цени са се повишили с 2,5% на годишна база през юни - по-малко от отчетените 2,8% през май и в унисон с прогнозата на икономисти в проучване на Bloomberg. Разходите за енергоносители са продължили да намаляват, а ръстът на цените в сектора на услугите, на които се обръща особено внимание, се е запазил на равнището от 3,9%.

Междувременно продажбите на дребно в Швейцария през май растат за втори пореден месец, макар и с по-бавен темп отколкото през април. Съобразени спрямо работните дни за месеца продажбите растат с 0,4 на сто на годишна база спрямо растеж от 2,2 на сто през април. Икономистите очакваха ръст от 2,5 на сто.

Промишленото производство в Швеция нараства за четвърти пореден месец през юни, но с по-бавни темпове в сравнение с май. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за юни спада до 53,6 пункта спрямо 54,1 пункта през май.

Същевременно в Ирландия производствената активност в сектора на промишлеността продължава да се свива през юни на фона на спад при търсенето на стоки от страна на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още