fallback

Акция на седмицата: „Доверие Обединен Холдинг“ АД

Тази седмица акционерите на дружеството гласуваха провеждането на обратно изкупуване на акции

09:45 | 30.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

„Доверие Обединен Холдинг“ АД е акция на седмицата на Investor.bg.

Тази седмица акционерите на дружеството гласуваха на редовното годишно общо събрание провеждането на обратно изкупуване на собствени акции при цена в диапазона 7-12 лева за брой.

Отделно на общото събрание на молдовската банка BC Moldindconbank S.A., в която дружеството е основен акционер чрез дъщерната си компания „Доверие-инвест“, е гласуван дивидент за холдинга в размер на над 34,7 млн. лева от печалбата за 2023 г.

Дружеството няма да изплаща дивидент на акционерите си тази година. По-голямата част от печалбата за миналата година ще отиде за частично покриване на загубата от 2022 г.

През първото тримесечие на годината консолидираните приходи на „Доверие Обединен Холдинг“ намаляват със 7% на годишна база до малко над 137,4 млн. лева заради спад на приходите от Молдова до 78,2 млн. лева за отчетния период при 92,5 млн. лева година по-рано.

Дейностите в България носят на „Доверие Обединен Холдинг“ повече приходи през първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на предходната година – над 58,7 млн. лева при над 49 млн. лева (ръст с близо 20% на годишна база). Българските бизнеси обаче са с по-малък дял в общите приходи на дружеството в сравнение с молдовските операции и не компенсират спада там.

Печалбата за първото тримесечие възлиза на малко над 21 млн. лева при 32,2 млн. лева за първото тримесечие на 2023 г., или намалява с почти 35%.

В последната година акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ поскъпват с над 2%, а в последната седмица – с малко под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 30.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още