fallback

Автомобилният и банковият сектор тласнаха нагоре европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 остана малко под близо двуседмичния си връх, достигнат по-рано в сесията

21:03 | 24.06.24 г. 1

Европейските борси се оцветиха в зелено в понеделник благодарение на ръстовете в автомобилния и финансовия сектор, а вниманието на инвеститорите е насочено към първия тур на парламентарните избори във Франция по-късно тази седмица, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, но остана малко под близо двуседмичния си връх, достигнат по-рано в сесията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,53% до ниво от 8281,55 пункта. Германският DAX напредна с 0,89% и завърши деня на равнище от 8281,55 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 1,03% до равнище от 7706,89 пункта.

Банковият сектор се повиши с 1,7% и поведе секторните ръстове, а книжата на италиански кредитори като BPER, UniCredit и Monte dei Paschi di Siena поскъпнаха с между 3,8% и 4,9%.

Автомобилният сектор добави 1,5%, след като Европейският съюз и Китай приеха да проведат преговори за планираното налагане на мита върху произведени в Китай електромобили.

Преди първия тур на парламентарните избори във Франция тази седмица допитванията показват, че крайнодесният „Национален сбор“ и неговите съюзници имат преднина. Преди това анализаторите се опасяваха, че крайнодясно правителство може да харчи безразсъдно, но в понеделник някои от тях заявиха, че са променили виждането си.

Вероятният кандидат за финансов министър на партията Жан-Филип Танги заяви, че правителство на „Национален сбор“ ще сложи край на десетилетната практика за поддържане на високи бюджетни дефицити и ще се придържа към фискалните правила на ЕС.

В макроикономически план нагласите на германския бизнес неочаквано са се понижили през юни, след като допитване показа песимистични очаквания за най-голямата икономика в Европа.

Европейските пазари възстановиха част от загубите миналата седмица, след като предизвиканият от изборите във Франция шок доведе до спад по-рано този месец. Но ръстовете са ограничени, тъй като ралито при технологичния сектор отслабна.

На корпоративния фронт книжата на Hochtief поскъпнаха с близо 10%, след като компанията Jefferies повиши рейтинга на германската строителна компания от „задръж“ на „купувай“, като се позова на нарастващата експозиция на компанията към високотехнологични инфраструктурни проекти.

Белгийската фармацевтична компания argenx отбеляза ръст от 9%, след като Агенцията по храните и лекарствата в САЩ одобри лекарството Vyvgart Hytrulo за хронична възпалителна демиелинизираща полиневропатия.

Книжата на британската компания Prudential поскъпнаха със 7,3%, след като застрахователната компания започна програма за обратно изкупуване на акции на стойност 2 млрд. долара.

Но цената на акциите на Eurofins Scientific се понижи с 16,1% и тя се озова на дъното на паневропейския индекс, след като продавачът на къси позиции Muddy Waters съобщи, че има къса позиция върху френската компания за тестове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 24.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още