fallback

Франция вече е най-нежеланият фондов пазар в Европа

Миналата седмица френският индекс CAC 40 се понижи най-много от над две години насам и изтри 258 млрд. долара пазарна капитализация

15:14 | 18.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Решението на френския президент Еманюел Макрон да разпусне правителството и да свика предсрочни избори направи френските акции най-малко популярни в Европа. Това се посочва в проучване на Bank of America, предава Bloomberg.  

Според ново изследване на банката сред мениджъри на фондове в региона, инвеститорите ще са по-склонни да подценяват френските акции в сравнение с всички останали на Стария континент през следващите 12 месеца, което е рязък завой спрямо май, когато те бяха най-добрият им избор. Предпочитанията на инвеститорите вместо това са се изместили към акции и сектори, които осигурават относително сигурна възвръщаемост, независимо от състоянието на пазара.

Мненията са събрани от 7 до 13 юни, което обхваща по-голямата част от спада от миналата седмица, когато френският индекс CAC 40 се понижи най-много от над две години насам и изтри 258 млрд. долара пазарна капитализация. Във вторник показателят продължава да се възстановява след ръста си в понеделник, докато трейдърите оценяваха уверенията на лидера на крайнодясната партия „Национален сбор“ Марин льо Пен, че ще работи с Макрон, ако спечели изборите. Минути след 15 ч. българско време САС 40 напредва с 0,4%.

Пазарите на облигации също бяха по-спокойни във вторник, след като доходността на френските 10-годишни облигации спрямо германските - показател за риска на страната - отбеляза най-големия си седмичен скок в историята. Спредът се сви леко до около 77 базисни пункта, като все още се колебаеше близо до най-високата стойност от 2017 г. насам.

"Франция се превърна в най-необичания от инвеститорите европейски пазар на акции", заявиха стратези на BofA, сред които Андреас Брукнер. Загубите от миналата седмица изтриха всички печалби на бенчмарка CAC 40 за 2024 г., след като индексът достигна рекордни стойности само преди месец, и изтласкаха Франция под Великобритания като най-големия фондов пазар в региона по стойност.

Инвеститорите се отдръпнаха от перспективата, че центристката партия "Ренесанс" на Макрон ще загуби още позиции в парламента на гласуването в два тура, насрочени за 30 юни и 7 юли.

Въпреки това рисковете от политическите сътресения във Франция са на първо място за европейските инвеститори, което накара стратезите на Citigroup да понижат оценката си за региона до неутрална. Проучването на Bank of America показа, че през този месец инвеститорите не са толкова оптимистично настроени по отношение на перспективите за по-нататъшно нарастване на европейските акции. Въпреки това те остават предпочитани в глобален контекст.

Междувременно стратезите на Barclays очакват ценовите действия при европейските акции да останат "хаотични" до втория тур на изборите във Франция предвид разнообразието от потенциални резултати. Те заявиха, че опасенията на инвеститорите включват политическа нестабилност, която да направи страната неуправляема, и риска от правителство, което ще се възпротиви да приеме законодателни промени за подобряване на публичните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 18.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още