fallback

Възходящ импулс владее европейските борсови индекси въпреки политическата несигурност

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн относно евентуална помощ за Франция

19:35 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето основни борсови индекси в Европа приключиха сесията с ръстове на фона на последните политически и икономически развития в региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,12 на сто до 511,56 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,4% до 18 073,74 пункта.

Френският показател CAC отчете повишение от 0,91 на сто до 7571,57 пункта.

Британският индекс FTSE се понижи с 0,06% до 8142,15 пункта.

Във фокуса на пазарите попаднаха последните данни за производствените цени в Чехия, които нарастват за втори пореден месец през май, макар и с по-бавен темп, отколкото през предходния месец. Индексът на промишлените цени в Чехия се е повишил с 1 на сто на годишна основа през май след растеж с 1,4 на сто през предходния месец.

Междувременно лобистка селскостопанска група в Дания предупреди, че ще бъде силно засегната, ако Китай ограничи вноса на произведено в Европа свинско месо. По-рано през деня Пекин обяви антидъмпингово разследване на вносното свинско месо и продукти от свинско месо от Европейския съюз в отговор на ограниченията на Брюксел, наложени върху вноса на китайски електрически превозни средства. Временните мита на ЕС върху вноса на електрически превозни средства от Китай трябва да влязат в сила на 4 юли.

Испания, страната от ЕС с най-голям износ на свинско месо за Китай, съобщи, че работи с представители на ЕС, за да се опита да избегне налагането на митата. Другите два най-големи износители на свинско месо от ЕС за Китай са Нидерландия и Дания.

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на главния икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, който заяви, че няма нужда регулаторът да помага на Франция чрез закупуване на облигации, тъй като неотдавнашните пазарни сътресения, подхранвани от политическа несигурност, "не са хаотични".

На френските финансови пазари имаше сериозни разпродажби в края на миналата седмица, тъй като инвеститорите намалиха позициите си преди предсрочни избори, които може да доведат до възкачване на власт на крайната десница. Това накара някои анализатори да спекулират, че ЕЦБ може да се намеси.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 юни.

Лейн обаче коментира въпроса като каза, че последните ходове на пазара не отговарят на едно от ключовите условия за намеса на ЕЦБ - повишаването на рисковите премии да е хаотично и неоправдано.

Пазарите реагираха и на данните за инфлацията в Италия, където потребителските цени през май запазват възходящия си темп, отчетен за април. Така инфлацията в страната остава под целта на Европейската централна банка от 2 на сто за осми пореден месец. Измерена спрямо националната методология инфлацията в Италия е на равнище от 0,8 на сто през май спрямо същия месец на миналата година, след като през април ревизираните леко надолу данни (-0,1 процентен пункт) показаха също ценови ръст с 0,8 на сто.

Междувременно най-големият профсъюз в Германия поиска увеличение на заплатите със 7% за около 3,9 млн. работници в металургията и производството на електрически части, за да компенсира рязкото повишаване на потребителските цени през последните години. Препоръката на изпълнителния съвет на IG Metall ще обхване период от 12 месеца и ще последва сделката през 2022 г., която повиши възнагражденията с 8,5 на сто.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и новите данни от проучване на инвестиционната банка KfW, което показва, че германските стартъпи са се увеличили с около 3% през 2023 г. след спада в броя им година по-рано. От кредитната институция допълниха, че ситуацията с германските стартъпи не е така добра през 2024 г.

Пазарите обърнаха внимание и на данните за икономиката на Швейцария, която се разширява с по-бавен темп през 2024 г. спрямо средно регистрирания през последните години. Въпреки че перспективата за икономически растеж беше повишена до 1,2 на сто от 1,1 на сто, това остава доста под средните нива, посочват от Държавния секретариат по икономическите дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още