fallback

Париж отстъпва короната на най-големия фондов пазар в Европа на Лондон

Акциите на френските банки Societe Generale, BNP Paribas и Credit Agricole загубиха по над 10% от стойността си миналата седмица

10:55 | 17.06.24 г. 1

Заради политическите сътресения във Франция страната загуби името си на най-голям пазар на акции в Европа, по-малко от две години след като открадна короната от Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Изненадващото съобщение на президента Еманюел Макрон за разпускане на правителството и насрочване на нови парламентарни избори предизвика разгром, който изтри около 258 млрд. долара от пазарната капитализация на френските компании миналата седмица. Акциите на банките Societe Generale, BNP Paribas и Credit Agricole - всички големи държатели на държавен дълг - загубиха по над 10% от стойността си.

Пазарът във Франция сега е на обща стойност около 3,13 трлн. долара, с което остава под капитализацията за 3,18 трлн. долара на британския пазар, според данни на Bloomberg. Индексът CAC 40 изтри целия си ръст за 2024 г. - рязък обрат спрямо покачването на рекордните стойности преди месец.

Париж вече не е най-големият фондов пазар в Европа. Изображение: Bloomberg

"Намираме се в период, в който няма никаква сигурност и, за съжаление, пазарът може да стане по-нестабилен", заяви Алберто Токио, портфолио мениджър в Kairos Partners.

В същото време съвкупност от фактори, включително подобряването на глобалния растеж и активизирането на дейността по сливанията, направи акциите на Острова отново популярни сред инвеститорите. Въпреки че страната се подготвя за парламентарни избори, резултатът от тях се смята за по-сигурен, тъй като опозиционната Лейбъристка партия води в проучванията с голяма разлика.

Индексът FTSE 100 достигна исторически върхове през тази година, задвижван от зависими от износа компании като тези на Shell и Unilever. През последните три месеца той значително превъзхожда индекса Euro Stoxx 50, като сред най-големите печеливши е производителят на реактивни двигатели Rolls-Royce Holdings.

Оценките на акциите в Обединеното кралство все още са по-ниски от тези в САЩ и Европа. Изображение: Bloomberg

В световен мащаб Обединеното кралство се нарежда на шесто място по големина на фондовия пазар.

Във Франция пазарните стратези все още не са убедени, че ще се върнат към покупки на акции поради несигурността, свързана с публичните финанси и политиката.

"Като се има предвид необичайната политическа главоблъсканица в момента и високият риск от предстоящите избори, не виждаме причина да бързаме да купуваме акции", заяви стратегът на Barclays Емануел Кау в бележка от 12 юни. Гласуването в два тура ще се проведе на 30 юни и 7 юли.

Със сигурност инвеститорите виждат някои причини да останат предпазливи и по отношение на Великобритания. Изборите на 4 юли могат да отбележат най-голямото политическо сътресение след Brexit, а новото правителство ще има ограничена фискална свобода.

Фондовият пазар в страната също така е нестабилен заради компаниите, които избират да се листват в Европа или в САЩ, отчасти под натиска на инвеститори активисти, търсещи по-добри оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още