fallback

Dow се покачва с 300 пункта, S&P 500 бележи рекорд след данните за инфлацията*

Цената на биткойна скочи с 3,92% до 69 474 долара

17:21 | 12.06.24 г.

Индексите на Wall Street се повишават в сряда след окуражаващите данни за инфлацията в САЩ, които могат да насърчат Федералния резерв да намали лихвените проценти в обозримо бъдеще, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 300 пункта, или с 0,9%. Широкият показател S&P 500 напредва с 0,9% до нов рекорд. Технологичният измерител Nasdaq Composite също достигна нов исторически връх, като нараства с 1,1 на сто.

Както S&P 500, така и Nasdaq отбелязаха рекорди при затварянето си през предходната сесия.

Индексът на потребителските цени - широкият показател за инфлацията, който измерва кошницата от стоки и услуги в цялата икономика на САЩ – е останал непроменен през май на месечна база. На годишна база той е нараснал с 3,3%, сочат публикуваните в сряда правителствени данни. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха месечен ръст от 0,1% и годишен темп от 3,4%.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергоносителите, основният индекс на потребителските цени е нараснал с 0,2% на месечна база и с 3,4% спрямо година по-рано, в сравнение със съответните оценки за 0,3% и 3,5%.

Данните идват часове преди края на двудневното заседание на Федералния резерв, който трябва да вземе решение за това дали и с колко да понижи лихвените проценти. Икономистите обаче имат слаби надежди, че облекчаването на паричната политика може да стане факт още днес и прогнозират, че до намаление на разходите по заемите ще се стигне чак през есента.

„Днешните данни за индекса на потребителските цени връщат Фед на мястото на шофьора, за да се насочи към предпазливо намаляване на лихвите по-късно тази година, заяви Ашвин Аланкар, ръководител на отдела за разпределение на глобалните активи в Janus Henderson Investors.

След новия доклад за инфлацията в САЩ трейдърите оценяват шансовете за намаляване на лихвения процент през септември на около 70%. Инвеститорите все още смятат, че няма да има промяна на разходите по заемите на днешното заседание или след това през юли.

На този фон акциите, които напоследък бяха подложени на известен натиск поради опасенията, че по-високите лихвени проценти задушават икономиката, поскъпват. Тези на Home Depot и Lowe's тръгват нагоре, а акциите на Nvidia, Broadcom и други технологични компании също поскъпват, тъй като позитивните данни за инфлацията подновяват апетита на инвеститорите за по-рискови активи.

Акциите на Oracle пък скочиха с 9%, тъй като трейдърите се фокусираха върху новообявените сделки на производителя на софтуер с Google и OpenAI, пренебрегвайки минусите в последния тримесечен доклад на компанията.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,275%, а тази по 30-годишните - до 4,452%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира намаление от 0,82% до 104,36 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 1,51% до 83,16 долара за барел, а тези върху сорта WTI - с 1,59% до 79,14 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,84 на сто до 2346,2 долара за тройунция.

Цената на биткойна скочи с 3.92% до 69,475.83 долара.

*Данните са актуални към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още