fallback

Валутен експерт: От инфлацията зависи политиката на ЕЦБ

При силен пазар на труда и по-устойчива инфлация в САЩ остава много по-голяма вероятността само за едно намаление към края на годината, прогнозира Веселин Бекяров

14:58 | 12.06.24 г.

Ако Европейската централна банка (ЕЦБ) не беше говорила толкова настоятелно за намаляване на лихвите, може би нямаше да се реши да предприеме тази стъпка на фона на повишените цени. Председателят Кристин Лагард не даде никакви насоки за бъдещите стъпки, освен че ще се следи инфлацията. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Веселин Бекяров, главен валутен дилър в iBanFirst, за намалението на лихвите от ЕЦБ, което беше широко комуникирано от банката и очаквано от пазарите.

Според него изненадата бяха данните за леко по-високата инфлация в еврозоната. "Оттук нататък е много важно как ще бъдат публикувани новите данни за инфлацията и пазара на труда в следващите няколко месеца. Най-вероятно няма да видим ново намаление на лихвите през юли, прогнозира Бекяров. – От тази гледна точка е много възможно това намаление да не е начало на цикъл – може да се окаже еднократно, да последва пауза от няколко месеца, преди централната банка да пристъпи към нови действия".

Валутният експерт е на мнение, че не е релевантно да се отправят обвинения към централните банки, че не гледат данните, а се опитват да угодят на пазарите. „Едно решение, което не е очаквано от пазара, би предизвикало много повече волатилност на пазара и би поставило под въпрос бъдещите действия на банката“, отбеляза той. И прогнозира, че ЕЦБ ще опита да достигне неутрална лихва през следващата година, която не задушава икономиката, докато притиска инфлацията.

Бекяров посочи, че този процент в САЩ е около 2,6% сега, а в Европа обикновено е малко по-нисък.

Валутният експерт коментира евроизборите в контекста на влиянието им върху пазарите. Според него ръстът в резултатите на крайнодесните партии през уикенда създаде „друго главоболие за централните банки, като оскъпи дълга на държавите, особено на Франция и Германия“.

По думите му, сега пазарите ще очакват и предсрочните избори във Франция в края на месеца, обявени от Еманюел Макрон.

"От гледна точка на валутите и двойката евро/долар, очаквам еврото да задържи в един по-широк рейндж до 30 юни, като рискът е надолу. Определено рискът е в сряда Федералният резерв да забави очакванията за първо намаление на лихвите и като цикъл на намаления също да ги отложи назад", отбеляза валутният експерт какви стъпки ще предприеме в бъдеще централната банка на САЩ.

Бекяров напомни, че в момента се говори за между две и едно понижения на лихвите в САЩ, които да започнат от септември, но допусна, че при силен пазар на труда и по-устойчива инфлация остава много по-голяма вероятността само за едно намаление към края на годината.

Как може да се отрази на европейските бизнеси обезценяването на еврото? Задава ли се нова валутна война? Задава ли се риск за пазарите преди изборите в САЩ?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Ще има нов внос на инфлация в Европа и какви са възможностите на валутна война може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още